Comisia Europeană se pregătește pentru o nouă pandemie. Producția de vaccinuri ARNM a fost rezervată pentru viitor

Comisia Europeană se pregătește pentru o nouă pandemie. Producția de vaccinuri ARNM a fost rezervată pentru viitorPfizer. Sursa foto: Boumenjapet | Dreamstime.com

Comisia Europeană a încheiat acorduri cu Pfizer, compania americană care a produs vaccinurile Covid 19, dar și cu alți producători europeni de medicamente, pentru a rezerva capacitatea de a produce în regim de urgență până la 325 de milioane de vaccinuri pe an.

Acordul se referă la vaccinurile pe bază de ARNm, de vectori și de proteine și nu are legătură cu acordurile existente, care se referă la vaccinurile COVID-19, semnate de Uniunea Europeană, inclusiv Pfizer.

Comisia Europeană a anunțat că Europa trebuie să fie mai bine pregătită pentru viitoarele urgențe sanitare, iar din acest motiv acordul este unul binevenit.

Prin acest document se garantează că societățile sunt pregătite să răspundă la o criză prin actualizarea instalațiilor lor și prin monitorizarea lanțurilor de aprovizionare, ”inclusiv prin constituirea de stocuri, dacă este necesar”, a anunțat Comisia Europeană.

Comisia a selectat fabricile Pfizer din Irlanda și Belgia, care ar urma să producă în caz de epidemie mondială vaccinuri cu ARNm, doar pentru Europa.

Este al doilea acord semnat în 2023

Astfel de acorduri au mai fost semnate de Comisia Europeană cu societățile farmaceutice BioNTech și Pfizer, pentru livrarea în regim de urgență a vaccinurilor Covid 19, produse de aceste companii.

Contractul prevedea ca producția de vaccinuri să se efectueze în UE și ca elementele componente esențiale să provină din UE.

”Prin intermediul acordului se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023. El va permite achiziționarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual și de vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze”, se arată într-un comunicat de presă.

Activiștii pentru drepturile omului au protestat

După acordul semnat vineri, mai multe organizații care militează pentru apărarea drepturilor omului au anunțat că țările sărace, sau în curs de dezvoltare, nu vor mai avea acces la tratamente medicale, cum au fost vaccinurile pentru Covid 19, deoarece producțiile sunt rezervate pentru Europa.

”După o pandemie în care țările în curs de dezvoltare nu au avut acces la vaccinuri și tratamente, UE și companiile farmaceutice par să plănuiască să o ia de la capăt la următoarea criză de sănătate”, a declarat Mohga Kamal-Yanni, co-lider politic pentru Alianța Populară pentru Vaccinuri.