Evenimentul Zilei > International > Comisia Europeană propune COTE PERMANENTE de distribuţie a refugiaţilor în statele UE. Cât trebuie să PLĂTEASCĂ ţările care refuză PRIMIREA imigranţilor
Comisia Europeană propune COTE PERMANENTE de distribuţie a refugiaţilor în statele UE. Cât trebuie să PLĂTEASCĂ ţările care refuză PRIMIREA imigranţilor

Comisia Europeană propune COTE PERMANENTE de distribuţie a refugiaţilor în statele UE. Cât trebuie să PLĂTEASCĂ ţările care refuză PRIMIREA imigranţilor

Comisia Europeană a publicat miercuri o propunere legislativă ce prevede un sistem permanent de distribuţie a refugiaţilor între statele Uniunii Europene. Statele pot refuza cotele obligatorii de refugiaţi timp de un an, însă în schimbul sumei de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat.

Prin noul proiect de lege se schimbă sistemul Dublin privind procedurile de azil. Cotele obligatorii de refugiaţi vor fi stabilite pentru cele 28 de state membre UE în funcţie de numărul de locuitori şi situaţia economică a ţării. Dacă un stat se va confrunta cu un număr cu 50% mai mare de refugiaţi decât cota stabilită, atunci va putea trimite imigranţi în alte ţări.

Există şi posibilitatea ca un stat să refuze cota de migranţi impusă, însă doar în schimbul unei contribuţii de 250.000 de euro pentru fiecare persoană refuzată. Totodată, în noul proiect legislativ sunt prevăzute şi măsuri de accelerare a procesării solicitărilor de azil şi controale suplimentare asupra deplasărilor imigranţilor.

Propunerea legislativă nu a fost primită foarte bine de câteva state membre UE. Polonia, Ungaria şi Cehia au respins noua propunere a CE, relatează MediafaxMinistrul polonez de Interne, Mariusz Blaszczak, a declarat că noua propunere încalcă drepturile statelor membre UE.

De aceeaşi părere este şi Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: "Este vorba de o formă de şantaj. Este o propunere inacceptabilă şi noneuropeană", a declarat el.

Proiectul va fi supus dezbaterii în Parlamentul European şi va trebui aprobat de Consiliul Uniunii Europene.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: