Comisia Europeană "pârăşte" România la Curtea de Justiţie
- Adam Popescu
- 2 noiembrie 2008, 17:27
Executivul comunitar a declanşat a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României, întrucât Parlamentul de la Bucureşti nu a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care ar fi trebuit incluse în legislaţie mai multe prevederi ale unor directive europene.
Depăşirea termenului de transpunere juridică a prevederilor directivei 2005/89, privind măsurile care să garanteze siguranţa aprovizionării cu electricitate şi investiţiile în infrastructuri, a determinat Comisia să acceseze calea contencioasă.
Prima etapă a procedurii de infringement (încălcarea dreptului comunitar) împotriva unui stat memebru al Uniunii Europene este cea pre-contencioasă (amiabilă), care are ca obiectiv respectarea voluntară a exigenţelor dreptului comunitar. Etapa a doua, cea contencioasă, este iniţiată în condiţiile în care Comisia Europeană constată că statul respectiv nu se conformează cerinţelor comunitare, şi constă în sesizarea, de către CE, a Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg.
Statul vizat de demersul Comisiei are posibilitatea, chiar şi în etapa a doua, să adopte măsurile pentru remedierea situaţiei, fapt ce duce la încetarea procedurii în faţa CEJ. Sancţionarea statului membru poate interveni numai la finalul acestei etape contencioase, prin pronunţarea unei decizii juridice. De la intrarea în Uniune, CE a iniţiat împotriva României mai multe proceduri de încălcare a dreptului comunitar.
Sursa: Mediafax