UE încurajează producția de energie nucleară. Alianţă industrială pentru implementarea tehnologiei SMR

UE încurajează producția de energie nucleară. Alianţă industrială pentru implementarea tehnologiei SMR Reactoare modulare mici Sursa foto: info.westinghousenuclear.com

Comisia Europeană caută soluții pentru accelerarea implementării calendarului de decarbonizare a industriei în următorii zece ani. În acest sens, oficialii europeni încurajează producătorii de energie nucleară produsă de reactoare mici de tip SMR.

Comisia Europeană a anunţat lansarea unei alianţe industriale în domeniul energiei nucleare. Obiectivul este de a încuraja implementarea tehologiei SMR. Este vorba despre dezvoltarea reactoarelor modulare mici, capabile să producă energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Comisia Europeană și calendarul de decarbonizare

Autoritățile de la Bruxelles au anunțat că promovează tehnologiile de producție a energiei bazate pe reactoare modulare mici. Scopul este de a accelera implementarea calendarului de decarbonizare a industriei în următorii zece ani. Comisia Europeană a reacționat la solicitarea unui număr de 12 state membre printre care Franţa, Suedia şi Polonia.

Acestea se bazează pe energia nucleară cu emisii scăzute de carbon pentru a-şi atinge obiectivele climatice. Reactoarele nucleare modulare sunt mai mici decât cele obișnuite cu care sunt dotate centralele electrice convenţionale. Ele pot fi fabricate în uzine și transportate la locul de instalare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tehnologia este încă în curs de dezvoltare şi face obiectul competiţiei internaţionale. Dat fiind că sunt mai flexibile și mai puțin costisitoare, aceste reactoare vor putea centralele pe gaz, petrol sau cărbune. Ele vor furniza energie electrică şi căldură pentru industrie şi termoficare sau pentru a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon.

Comisia Europeană

CE încurajează dezvoltarea SMR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alianță industrială la nivel european

Comisia Europeană a anunţat vineri lansarea unei alianţe industriale europene în domeniul energiei nucleare. În acest sens a lansat un prim apel de candidaturi care se va încheia pe 12 aprilie. Sunt vizați furnizori de energie electrică, companii din industria nucleară, instituţii financiare, organizaţii de cercetare, centre de formare şi organizaţii ale societăţii civile.

„Prin consolidarea cooperării la nivelul UE, Alianţa va accelera desfăşurarea primelor SMR în UE până la începutul anilor 2030", a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

Obiectivul  urmărit este de a încuraja înfiinţarea unui sector european în acest domeniu. În special, se dorește identificarea şi completarea lacunelor tehnologice sau industriale, dar și promovarea cooperării între diferitele părţi interesate.

centeala SMR

Centrala SMR Sursa foto: EVZ

România implementează SMR cerute de Comisia Europeană

În acest moment nu există nici o centrală electrică bazată pe tehnologia SMR în funcțiune. Dar sunt mai multe proiecte bazate pe această tehnologie aflate în implementare, în țări din întreaga lume, inclusiv în România. Comisia Europeană încurajează dezvolarea acestei tehnologii.

Compania americană NuScale Power are un acord cu Nuclearelectrica pentru a construi un cluster de șase SMR Acestea vor fi amplasate pe locul unei foste centrale pe cărbune. Noua centrală ar putea deveni funcțională în anul 2029.

Aceste planuri fac parte din Proiectul Phoenix, un plan american de înlocuire a centralelor electrice pe cărbune cu SMR-uri. Sunt mai multe proiecte în curs de implementare în Cehia, Slovacia și Polonia.