Comisia Europeană avertizează că va bloca exportul vaccinurilor AstraZeneca

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat sâmbătă cu blocarea exporturilor de vaccin dezvoltat de AstraZeneca dacă Uniunea Europeană nu primeşte mai întâi livrările sale, transmite AFP.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat sâmbătă cu blocarea exporturilor de vaccin dezvoltat de AstraZeneca dacă Uniunea Europeană nu primeşte mai întâi livrările sale, transmite AFP.

''Avem opţiunea de a interzice orice export prevăzut. Acesta este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!'', a declarat Von der Leyen într-un interviu cu grupul media german Funke.

Vineri, ea s-a pronunţat pentru o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri anti-COVID-19, menţionând că problema reciprocităţii şi a unui mecanism aferent va fi analizată cu celelalte ţări membre la summitul UE din 25-26 martie.

Vaccinul AstraZeneca este sigur

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ''sigur şi eficace'' şi ''nu este asociat'' unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge.

Un număr de 15 ţări, printre care Germania, Franţa şi Italia, suspendaseră preventiv utilizarea acestui vaccin după semnalarea unor efecte secundare precum dificultăţi de coagulare a sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge. La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

AstraZeneca trasă de urechi de UE.

Comisarul european pentru Industrie Thierry Breton a afirmat că Uniunea Europeană își va putea respecta țintele stabilite cu privire la vaccinările împotriva Covid-19. Și asta în pofida întârzierii livrărilor vaccinurilor AstraZeneca în condițiile în care compania Pfizer produce o cantitate mult mai mare decât era planificat.

Comisarul spune că întârzierile sunt „inacceptabile”, dar nu s-a pus încă problema ca AstraZeneca să fie dată în judecată.

AstraZeneca a anunțat, vineri, că va încerca să livreze statelor membre UE 30 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii martie. Adică mult mai puține față de obligațiile contractuale inițiale, de 90 de milioane, și față de angajamentul făcut luna trecută, de a livra 40 de milioane de doze.

Întârzierea celor de la AstraZeneca este „inacceptabilă”

Într-o declarație făcută duminică la radioul francez Europe 1, Breton a afirmat că întârzierea celor de la AstraZeneca este „inacceptabilă”, însă până acum nu există niciun plan de a da în judecată compania.

„Vestea bună este că, deşi există întârzieri cu AstraZeneca, nu vom întârzia cu programul nostru de vaccinare în primul trimestru. Pfizer produce mai mult, mult mai mult decât era planificat, şi ne va livra mai mult”, a spus comisarul european.

Liderii UE au fost criticați pentru lansarea lentă a campaniilor de vaccinare în comparație cu alte țări. Și asta din cauza unui proces mai lung de aprobare și cumpărare a vaccinurilor dar și din cauza întârzierilor apărute în mod repetat în procesul de livrare.