Comisia Europeană a cerut Ungariei să pună capăt politicii sale discriminatorii la tarifarea combustibililor. După cum s-a raportat, autoritățile de la Bruxelles investighează în prezent dacă guvernul de la Budapesta încalcă legea UE cu plafonul său de preț, care se aplică doar vehiculelor înmatriculate în Ungaria. De exemplu, românii care au treabă în Ungaria sunt nevoiți să cumpere combustibil la prețuri mai mari.
Comisarul european pentru piața internă Thierry Breton cere Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preț diferit pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare străine. În caz contrar, Ungaria riscă declanșarea unei proceduri de infringement.
Măsura discriminatorie trebuie oprită până când va fi sigur că nu încalcă legislația UE, a scris comisarul pentru Piața Internă Thierry Breton într-o scrisoare a Comisiei UE, publicată de agenția de presă Reuters. Ungaria trebuie să explice cum este justificată politica de prețuri și cât vor dura măsurile care pot încălca regulile UE.
„Vă solicit să furnizați răspunsul dumneavoastră în ceea ce priveşte justificarea şi perioada de valabilitate a acestor măsuri, care ar putea constitui încălcări ale legislației europene. De asemenea, vă solicit să suspendați aplicarea măsurilor până când compatibilitatea lor cu legea UE va fi asigurată”, a precizat comisarul european pentru piaţa internă într-o scrisoare trimisă ministrului tehnologiei din Ungaria.
Se mai menționează că Bruxelles-ul îşi rezervă dreptul de a da în judecată Ungaria
Guvernul de la Budapesta a prezentat recent o lege prin care vehiculele cu numere străine trebuie să plătească prețurile pieței la benzinării. Prețul subvenționat echivalentul a 1,22 euro se aplică numai vehiculelor înmatriculate în Ungaria. Iar starea de urgență în Ungaria a fost prelungită până în noiembrie.
De altfel, noua reglementare a prețului combustibilului a apărut în cursul stării de urgență declarată din cauza războiului din Ucraina. Aceasta a fost prelungită miercuri până la 1 noiembrie. În stare de urgență, guvernul poate pronunța prin decret sau poate suspenda aplicarea anumitor legi.
Premierul Viktor Orban a justificat starea de urgență declarată pe 24 mai spunând că va oferi guvernului posibilitatea de a răspunde imediat și de a proteja Ungaria și familiile maghiare prin toate mijloacele.
Thierry Breton a precizat că executivul UE îşi rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acţiuni în justiție împotriva Ungariei şi posibile amenzi.
Ungaria a invocat, drept justificare pentru măsura sa, faptul că aceasta a declanşat un turism pentru achiziţia de combustibil şi a crescut traficul de tranzit care a dus la creşterea consumului, scrie todaytimeslive.com.