UE face primul pas pentru obținerea autonomiei producției de medicamente

UE face primul pas pentru obținerea autonomiei producției de medicamente

Comisia Europeană a lansat în dezbatere publică viitoarea strategie farmaceutică a Uniunii, care propune și soluții pentru un mai bun acces la medicamente și pentru obținerea autonomiei europene în materie de producție de medicamente, în condițiile în care acum continentul nostru este dependent de China și India pentru substanțele de bază folosite, informează Rador.

Comisia Europeană, dar și Parlamentul insistă pentru o creștere a atribuțiilor Uniunii în domeniul sanitar, argumentând că una din lecțiile pandemiei de Covid este că Europa are nevoie de o mai bună coordonare în asemenea cazuri, atât că sănătatea a ținut până acum de responsabilitatea națională a fiecărui stat membru.

În prezent, țările membre și comisia încearcă să găsească o linie de mijloc, care să împace și dorința de control național, dar și evidenta nevoie de mai bună coordonare la nivel european, mai ales în cazuri de pandemii ca cea de Covid-19.

Potrivit propunerii acum pe masa de negociere, strategia se va alinia la programul Orizont Europa pentru cercetare și inovare şi va urmări să asigure aprovizionarea Uniunii cu medicamente sigure și la prețuri accesibile. Scopul este nu doar să răspundă nevoilor pacienților, ci și să ajute industria farmaceutică europeană să își păstreze poziția de inovator și lider mondial. Strategia a fost deja lansată în consultare publică, iar comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat că ținta este adoptarea ei chiar anul acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

,,Dinainte de criza Covid-19 era clar că sunt probleme în ce privește accesul la medicamente, lipsuri în materie de interoperabilitate a sistemelor de sănătate. De aceea, avem nevoie de o strategie farmaceutică încă de anul acesta. Probleme mai vechi au fost doar accentuate de pandemia de Covid-19. Strategia va fi prezentată spre finalul acestui an. În ce privește vaccinurile pentru Covid-19, comisia în parteneriat cu statele membre este acum în discuții cu companii farmaceutice, pentru a obține vaccinuri imediat ce sunt realizate. Vrem să ne asigurăm că aceste vaccinuri sunt sigure și disponibile pentru toată lumea în Europa'', a spus Stella Kyriakides.

Potrivit comisiei, strategia vizează crearea unui sistem european capabil să facă față provocărilor viitoare, care valorifică beneficiile digitalizării și promovează inovarea, în special în domeniile, în care nevoile nu sunt satisfăcute, cum ar fi substanțele antimicrobiene, medicamentele pentru copii și medicamentele pentru bolile rare.

Una din țintele principale este reducerea dependenței Uniunii Europene de importurile din țări terțe, pentru că o bună parte din substanțele farmaceutice active necesare pentru fabricarea unor medicamente generice provin din China și India, inclusiv antibioticele mai vechi, medicamentele oncologice și medicamentele de bază, ca paracetamolul.

După cum a explicat și ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a cărui țară asigură președinția semestrială a Uniunii, viitoarea strategie își propune să reducă și impactul medicamentelor asupra mediului și să combată rezistența la antimicrobiene. Strategia vine în completarea unui program independent pentru perioada 2021-2027 propus de Comisia Europeană și numit Uniunea Europeană pentru sănătate.

Atât că, dincolo de ce și-a propis comisia, sănătatea a fost unul dintre domeniile parțial sacrificate la recentele negocieri între statele membre asupra viitorului buget multianual și instrumentului de relansare.

Pandemia de Covid-19 părea să fi creat condițiile pentru o reformă la nivel european în ce privește abordarea sănătății, dar asta ar fi cu adevărat posibil doar cu fonduri adecvate. Este, de altfel, și reproșul cuprins în rezoluția adoptată de Parlamentul European.