Premierul Ciolos s-a ținut de cuvânt și a pus întrebări la CE cu privire la brânza românească. Alerta, emisă iniţial de Comisia Europeană pe 16 martie, a fost modificată marţi, 22 martie, avertizând asupra riscului existenţei bacteriei "Escherichia coli în brânză fermentată din România".
Pe 16 martie, notificarea emisă prin sistemul Comisiei Europene privind siguranţa alimentară (RASFF) atrăgea atenţia asupra riscului existenţei bacteriei Escherichia coli "în brânză de oaie" provenind din România. Pentru că italienii nu au prezentat ca probe buletine de analiză complete, Comisia Europeană anunţă acum doar că există risc de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând statele membre UE să efectueze verificări în reţeaua de distribuire. Conform datelor Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania, Spania şi Franţa.