Comisarul Mureșan a transformat Poliția în mafi e personală. Șeful IPJ Bistrița îi turna pe postacii care îl înjurau pe deputatul Ioan Oltean

Comisarul Mureșan a transformat Poliția în mafi e personală. Șeful IPJ Bistrița îi turna pe postacii care îl înjurau pe deputatul Ioan Oltean

„Evenimentul zilei” vă prezintă în exclusivitate, în mai multe episoade, cât de întinsă era caracatița corupției, care a pus stăpânire pe Inspectoratul de Poliție al județului Bistrița Năsăud. Vă vom prezenta numele tuturor polițiștilor care apar în dosar și ce abuzuri incredibile, pentru zilele noastre, au comis aceștia.

Anchetatorii susțin că aproape zece la sută dintre polițiștii de la IPJ Bistrița Năsăud sunt implicați în fapte de corupție. Primul serial prezentat de EVZ se referă la comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan, inspectorul șef al IPJ Bistrița Năsăud. Cu ajutorul unor microfoane montate în biroul lui, procurorii DNA Cluj au descoperit o adevărată caracatiță, în care sunt implicați oameni cheie din Poliție. Săptămâna trecută, comisarul Mureșan, șeful Poliției Rutiere, Robero Hasnaș, și inspectorul principal Leon Cloșcă au fost arestați pentru 30 de zile.

„Învățătorul ratat”

Printre cei care ar fi apelat la serviciilor se numără și deputatul Ioan Oltean. Procurorii DNA Cluj susțin că politicianul a apelat la Mureșan pentru a afla cine este persoana care scrie comentarii calomnioase la adresa lui, care sunt postate la diferite articole publicate în presa din Bistrița. Întâlnirea a avut loc pe 8 august 2014, în biroul lui Mureșan. În prima fază, Oltean a depus o „petiție” la Poliția Bistrița „prin care solicitase identificarea persoanei care a postat pe internet un comentariu negativ la adresa lui, comentariu în care l-a numit „învățător ratat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul a fost nemulțumit de răspunsul oficial pe care l-a primit, prin care era anunțat că numele persoanei care a postat comentariul respectiv nu poate fi comunicat decât printr-o dispoziție a instanței. Astfel, el a apelat la serviciile inspectorului șef al IPJ Bistrița. „Cu toate acestea, Mureșan Ioan Ovidiu i-a comunicat verbal deputatului Oltean Ioan faptul că IP-ul calculatorului folosit pentru postarea comentariului aparține numitului N. Marius, angajat al SRI Bistrița Năsăud”, se arată într-un document oficial al DNA Cluj.

Intervenție pentru chirurgul Călin Mureșan

Tot pe 8 august 2014, Mureșan a fost contactat de omul de afaceri Dumitru Găvan și a fost rugat să intervină pentru mușamalizarea unui dosar penal deschis pe numele chirurgului Călin Mureșan, suspectat că a obținut, în condiții suspecte, o fișă de liberă practică medicală, în condițiile în care acesta nu se afla în România.

Dosarul era anchetat de comisarul șef Aurel Pop de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Bistrița Năsăud. Mureșan l-a chemat pe acesta în biroul său și l-a făcut să „înțeleagă” că dosarul trebuie închis. „Cu Sever, eu am stat seara și-am băut pe terasă. Deci, eu personal m-am întâlnit seara pe terasă la Găvan ... bă, tu auzi ce-ți spun? Ce-mi spui tu e una, ce-ți spun eu e ceea ce este...”. Pop a spus, spășit, „am înțeles”, la care Mureșan a replicat: „No, vreau să știu momentul în care se clasează lucrarea, s-o văd la mine”.

A falsificat actele mașinii pentru a nu plăti timbru de mediu

Inspectorul șef al IPJ Bistrița este acuzat că și-a falsificat actele de înmatriculare ale unui autoturism cumpărat din Italia, cu suma de 5.500 de euro, pentru a nu plăti timbrul de mediu în valoare de 4.200 de euro. Soluția găsită de comisarul șef Roberto Hasnaș (foto), șeful Serviciului Rutier, arestat în același dosar, și Viorel Sîngeorzan, persoana care a cumpărat autoturismul din Italia, a fost aceea a „reomologării” mașinii din clasa M, destinată transportului de persoane, în categoria N, destinată transportului de marfă. Pentru prima categorie, timbrul de mediu era în valoare de 4.200 de euro, în timp ce pentru a doua categorie, de doar 200 de euro. În cele din urmă, mașina a fost înmatriculată în circulație după ce au fost falsificate mai multe documente oficiale.

Mită în lemn pentru dosare grele

Pentru un camion cu lemne, inspectorul șef Mureșan era în stare să ofere orice informație îi era cerută sau să intervină pentru mușamalizarea unui dosar penal sau, și mai grav, să „mute” accidente rutiere în alte locații pentru care vinovații să nu fie trași la răspundere penală.

În luna august, omul de afaceri Gheorghe Buga i-a cerut lui Mureșan să îi comunice proprietarul unui autoturism „suspect”. „Mureșan Ioan Ovidiu îi solicită subordonatului Tănase să acceseze baza de date, stabilind că proprietarul mașinii este o societate comercială din Târgu Mureș. Inspectorul șef l-a contactat pe Gheorghe Buga, comunicându-i acestuia datele de identificare ale proprietarului autovehiculului”, se mai arată în documentul DNA.

Accidentul

Același Gheorghe Buga a fost implicat într-un accident de circulație, în urma căruia soția lui a decedat. Procurorii DNA susțin că el a intervenit la amicul său Ioan Ovidiu Mureșan, în legătură cu dosarul penal deschis de polițiști. În acest dosar, expertul tehnic Dan Jiga a ajuns la concluzia că dacă soția lui Buga purta centură de siguranță, aceasta nu ar fi decedat. Șeful polițiștilor bistrițeni l-a trimis pe șeful de la Circulație la expertul Jiga, pentru a-l determina „să accepte întocmirea unui supliment de expertiză din care să reiasă culpa exclusivă a numitului R.M. și să se stabilească culpa exclusivă a acestuia în producerea evenimentului rutier”, susțin anchetatorii DNA. Procurorii mai susțin că în data de 6 august 2014, șeful IPJ Bistrița Năsăud l-a sunat pe omul de afaceri Gheorghe Buga și i-a spus că ar fi vorbit cu expertul Dan Jiga, care a fost de acord să realizeze suplimentul de expertiză solicitat.

Îi „executa” pe subalternii incomozi

Procurorii DNA Cluj mai susțin că, în acest an, IPJ Bistrița Năsăud a fost obligat să achite suma de 11.180 lei drept despăgubiri pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești.

Inspectorul șef Mureșan a dispus efectuarea unui control intern pentru stabilirea persoanelor care se fac vinovate pentru acest prejudiciu. Ancheta a fost condusă de comisarul Adrian Crăciunescu și a fost efectuată de trei ori. Asta pentru că, de fiecare dată, Mureșan restituia procesul verbal de control cu ordinul de refacere a acestuia.

Procurorii DNA susțin că șeful IPJ i-a solicitat comisarului Crăciunescu să îl scoată vinovat pentru producerea acestui prejudiciu pe comisarul șef Vasile Andreieș, fapt cu care polițistul nu a fost de acord. „Comisarul șef Vasile Andreieș nu se afla în grațiile conducerii Inspectoratului, întrucât nu dorea să răspundă la solicitările de protejare a unor persoane apropiate inspectorului șef”, susțin procurorii DNA.

„Fii foarte atent, ești băiat deștept”

În data de 3 octombrie 2014, edilul orașului Năsăud, Mircea Romocea, îl sună pe inspectorul șef Mureșan și îi solicită să intervină într-un dosar penal în care un cetățean din Năsăud a reclamat mai multe ilegalități comise de angajații Primăriei. Ca să arate că este servil intereselor primarului, Mureșan l-a chemat la el pe inspectorul principal Paul Bugnar, care avea dosarul cu reclamația cetățeanului din Năsăud. „Fii foarte atent, se folosesc alții de tine. Tu ești băgat la înaintare și ai să pici, fii foarte atent. Deci, vezi lucrurile la adevărata dimensiune, bine? Tu ești băiat deștept. Eu am avut o discuție cu primarul și-o zis : «Domnu Mureșan, n-am făcut nimic ...»”.

Apoi, șeful IPJ îi spune inspectorului Bugnar că îl va susține în carieră și îl va ajuta să ajungă șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor. „Mai nou, polițiștii nu se uită numai la problemă, se uită și la context ... ”, i-a mai spus Mureșan subalternului său.

„Nu contează că-i zi, că-i noapte”

În schimbul intervenției, inspectorul șef l-a rugat pe primarul din Năsăud să intervină, pe canale politice, pentru schimbarea adjunctului IPJ Bistrița, comisarul Ciprian Buta, cu un ofițer mult mai maleabil, respectiv inspectorul principal Leon Cloșcă. La această solicitare, primarul Mircea Romocea a răspuns: „O să discut și eu. O să-l sun pe ministru”. În fața acestei replici, comisarul șef a replicat: „Dvs. și președintele orice, absolut orice, dacă pot. Fără niciun fel de reținere ... și nu contează că-i zi, că-i noapte. Fără niciun fel de problemă, eu ce stă în puterea mea, eu ...”.

Procurorii mai susțin că polițistul Mureșan a sesizat disponibilitatea primarului din Năsăud și a plusat, ca la poker. „Inspectorul principal încearcă să îl capaciteze pe acesta pentru a acționa, prin folosirea influenței politice, împotriva ofițerilor Linul Marius - subsecretar de stat în Ministerul de Interne și Bodescu Ioan Sidor - șeful SIPI Bistrița Năsăud”,se arată în referatul DNA.

„Îi subsecretar de stat. Din punctul meu de vedere, eu nu mă apăr, dar ... E un dar ... cum scrie despre Mureșan Ovidiu, scrie și despre prim procuror, cum scrie despre primarul din Năsăud, scrie și despre președintele Consiliului Județean. Și eu am văzut asta fizic, scriptic, că mă sună de la București, trebuie să dai explicații ...”, spunea edilul.