Comisarul european pentru afaceri interne, despre corupţia din vămi: „Aştept să existe condamnări”
- Antoaneta Etves
- 10 februarie 2011, 21:11
Aflată într-o vizită oficială în România, comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström a declarat astăzi, referindu-se la ultimele acţiuni anticorupţie din vămi că aşteaptă ca persoanele învinuite să fie duse cât mai repede în faţa instanţelor, procesele să se deruleze cât mai repede şi să existe condamnări.
Malmström a apreciat că ancheta din vămi „demonstrează angajamentul autorităților române de a combate corupția”, acesta fiind mesajul pe care îl va duce la Bruxelles, unde „lumea este foarte atentă” la ce se întâmplă în România. Anchetele, a adăugat însă comisarul european, „arată că problema corupției este prezentă încă în România”, un lucru „știut de toată lumea”. Malmström a respins cu fermitate posibilitatea înlocuirii vameșilor români cu colegi din alte state UE, idee enunțată de Varujan Pambuccian, șeful grupului minorităților din parlamentul român. „Nu am discutat acest lucru. Există întotdeauna posibilitatea cooperării, dar România este o țară independentă și oficialii nu pot fi înlocuiți pur și simplu”, a spus comisarul european. Ministrul internelor, Traian Igaş a precizat, după discuţia cu eurocomisarul, că cele şapte rapoarte de evaluare, şi în special ultimul, arată că România şi-a îndeplinit aquis-ul Schengen în privinţa securizării frontierelor.
Ministrul a mai subliniat că, în acest context, progresele pe MCV nu trebuie să aibă nicio legătură cu aderarea României la Schengen, deşi acest lucru a fost promovat „de alte personaje”. Eurocomisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmström a declarat, că a avut „o discuţie fructuoasă” cu ministrul Traian Igaş privind aderarea României la spaţiul Schengen, dar şi în privinţa combaterii criminalităţii organizate în cadrul Strategiei europene de siguranţă internă. Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, Malmström a precizat că evaluarea tehnică demonstrează faptul că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile tehnice. Ea a subliniat însă că există mai multe state care se opun aderării României la Schengen și că decizia în acest sens aparține Consiliului European, unde trebuie să existe unanimitate. Igaş recomandă demisia Întrebat dacă vor mai exista demisii sau demiteri la nivel înalt în urma acţiunii DNA şi DGA din vămi, Igaş a răspuns că acele persoane care ştiu că au săvârşit nereguli ar trebui să demisioneze. Malmström a adăugat că, în cadrul discuţiei cu Traian Igaş, a abordat și problema azilului şi a migraţiei în contextul în care UE negociază un acord-cadru pentru implementarea unui sistem european de azil. Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström se află în România pentru o vizită oficială, agenda incluzând întrevederi cu premierul Emil Boc şi cu miniştrii justiţiei, Cătălin Predoiu şi al afacerilor externe, Teodor Baconschi. Comisarul se va întâlni şi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Agenda include şi o vizită la Biroul SIRENE, precum şi o reuniune informală cu reprezentanţi ai societăţii civile.