Comisari europeni doar pentru puternicii UE

Comisari europeni doar pentru puternicii UE

Vicepresedintele Comisiei Europene (CE), germanul Günther Verheugen, a apreciat ca micile state membre ale Uniunii nu au neaparata nevoie de un comisar plin, in conditiile in care un simplu post de vicecomisar ar fi la fel de avantajos.

Sugestia, inserata intr-un pachet mai larg de propuneri privind reformarea executivului european, a fost facuta miercuri, cu ocazia unui interviu acordat televiziunii ZDF.

„Un stat membru mic ar avea mai multe beneficii din desemnarea unui vicecomisar intr-un domeniu important, decat a unui comisar intr-un domeniu marginal”, a precizat Verheugen. „Avem nevoie de o comisie eficienta, competenta si de dimensiuni reduse”, a adaugat comisarul european pentru industrie.

In cadrul aceluiasi interviu, oficialul european a sugerat ca presedintele comisiei ar putea fi ales de parlamentarii europeni, nu de statele membre, si ca ar trebui sa aiba libertatea de a-si numi singur membrii echipei. Propuneri asemanatoare cu cele formulate de Nicolas Sarkozy, seful partidului aflat la guvernare in Franta si candidat cu sanse mari la alegerile prezidentiale din aceasta primavara.

In dezacord cu Constitutia

Observatiile lui Verheugen privind „domeniile marginale” ale comisarilor vin la putin timp dupa dezbaterea starnita de desemnarea lui Leonard Orban in postul de comisar pentru multilingvism, portofoliu considerat de socialistii europeni lipsit de consistenta. Propunerile vicepresedintelui CE au, de altfel, toate sansele sa provoace nemultumirea „statelor mici”, care au luptat pentru drepturi egale in cadrul UE.

Verheugen, scrie „EUObserver”, a precizat ca a facut sugestiile ca parte a unei relansari a dezbaterii privind resuscitarea Constitutiei europene, document care vizeaza eficientizarea executivului european prin reducerea numarului de comisari. Tratatul, pe care Germania spera sa-l relanseze in timpul presedintiei semestriale, pune insa semnul egalitatii intre statele mari si cele mici. Mai exact, numarul comisarilor scade cu o treime, dar acestia sunt desemnati prin rotatie de fiecare stat membru.

Ne puteți urmări și pe Google News