Comisar european: "Frauda rămâne o problemă în România"

Comisar european: "Frauda rămâne o problemă în România"

Comisarul european Algirdas Šemeta vrea o relaţie eficientă între autorităţile UE şi cele române în domeniul luptei antifraudă.

Comisarul european pentru impozitare, uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Šemeta, a vizitat săptămâna trecută România.

Într-un interviu acordat EVZ, oficialul vorbeşte despre problemele României cu frauda din fondurile europene şi despre viitoarea strategie a Comisiei în domeniu. Referitor la numeroasele modificări legislative în domeniul fiscal, care au nemulţumit investitorii din România, comisarul crede că acestea au venit într-un context specific, în care pieţele cereau măsuri rapide de austeritate. Šemeta spune însă că impredictibilitatea fiscală nu trebuie să devină o practică generală.

EVZ: Un raport al Comisiei Europene de anul trecut spunea că suma totală a fondurilor UE pierdute prin fraudă s-a dublat în 2009 şi că majoritatea suspiciunilor au fost observate în şase state membre, inclusiv România. Aţi discutat cu oficialii români această chestiune, există progrese? Algirdas Šemeta: Să vorbim despre prima parte a întrebării. Nu e neapărat o cifră rea, pentru că demonstrează că autorităţile care se ocupă cu lupta antifraudă sunt mai active şi sunt capabile să investigheze mai multe cazuri. E adevărat însă că frauda rămâne în continuare o problemă importantă şi acesta este cazul şi în România. Unul dintre motivele vizitei mele a fost acela de a discuta cu autorităţile române despre cum putem îmbunătăţi situaţia şi cum putem lupta împotriva fraudei. Vrem claritate în relaţia noastră cu DLAF, agenţia de luptă antifraudă a României, şi ne-am asigurat că noua legislaţie este în proces de adoptare şi aşteptăm acest lucru, după care intenţionăm să emitem propriile comentarii în legătură cu această legislaţie.

E important ca relaţia dintre OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) şi instituţiile române să fie eficientă. Avem un schimb bun de informaţii, avem sprijinul deplin pentru investigaţiile noastre în România şi măsuri implementate pentru prevenirea fraudei. Aici îmi vin în minte, în primul rând, achiziţiile publice. Credem că România trebuie să mai facă progrese în acest domeniu.

Comisia Europeană pregăteşte o nouă strategie în domeniul fraudei. Care sunt nouăţile aduse de aceasta? Noua strategie va aborda probleme precum prevenţia fraudei. Atât în cazul activităţilor serviciilor comisiei, cât şi la nivel naţional. E foarte important să facem mai multe eforturi pentru prevenţie şi nu să reacţionăm doar după ce ce frauda are loc.

Cooperarea dintre Comisie şi statele membre va fi de asemenea unul dintre elementele importante. Trebuie să îmbunătăţim schimbul de informaţii şi să fim mai eficienţi în organizarea investigaţiilor comune.

Frauda înseamnă corupţie, iar unele state membre leagă problema corupţiei de aderarea României la Schengen. Care este poziţia Comisiei? Rolul Comisiei în acest domeniu este să facă o evaluare obiectivă a situaţiei şi a măsurilor care sunt implementate. Comisia îşi îndeplineşte rolul, aşa că facem o evaluare obiectivă, iar rezultatul acesteia va fi ulterior analizat de statele membre. Acestea au dreptul să facă propria evaluare a situaţiei, iar acest proces este în derulare acum. Ştiu că preşedinţia ungară a oferit o prioritate semnificativă acestei chestiuni şi cred că este nevoie ca toate părţile implicate să-şi facă treaba, după care vom vedea şi rezultatele.

Impredictibilitatea fiscală să nu devină o practică generală

România a operat mai multe modificări ale Codului Fiscal anul trecut, spre nemulţumirea investitorilor care reclamă o impredictibilitate fiscală. Care sunt efectele acestei practici? Atunci când evaluăm acest impact trebuie să luăm în considerare şi situaţia fiscală din anumite state membre. Multe state implementează în prezent măsuri de austeritate şi este adevărat că acestea nu pot aştepta pentru că pieţele fac propria evaluare şi, dacă guvernele nu sunt destul de am biţioase şi de rapide în implementarea măsurilor, situaţia ar putea să nu fie pe placul pieţelor. În acest context, cred că măsurile implementate rapid în România au fost evaluate pozitiv atât de Comisie, cât şi de FMI. Este important însă să nu devină o practică generală. Atunci când situaţia e normală, consultările cu acţionarii, abilitatea de a lua în considerare co mentariile sunt foarte importante şi sper că acesta va fi cazul în viitor. "E important ca relaţia dintre OLAF (Oficiul european de luptă anti-fraudă) şi instituţiile române să fie eficientă." ALGIRDAS ŠEMETA, Comisar European

Ne puteți urmări și pe Google News