Comertul electronic se va tripla in 2007

Comertul electronic se va tripla in 2007

Odata cu numarul tranzactiilor creste si cel al infractiunilor on-line.

Daca in 2006 volumul tranzactiilor pe intreaga piata de comert electronic din Romania se ridica la zece milioane de euro, pentru 2007 se asteapta tranzactii de aproximativ 30 de milioane de euro, a declarat ieri Carmen Sebe, presedintele companiei integratoare de solutii pentru comertul on-line, Gecad ePayment.

Estimarea este facuta pe fondul tendintei cresterii puternice a volumului tranzactiilor in primul trimestru. Numai ePayment, detinatoare a unei cote de piata de peste 80a pe segmentul de plati on-line, a intermediat in primul trimestru al lui 2007 aproximativ 41.000 de tranzactii, in valoare de peste cinci milioane de euro.

„Valoarea medie a vanzarilor on-line din Romania, raportata la totalul tranzactiilor efectuate, este de 130 de euro pe cap de locuitor, mai mare decat valoarea medie inregistrata in Europa, de 120 de euro, insa avem un numar mai mic de tranzactii”, a adaugat Sebe. 

Mai multe riscuri

In Romania exista in acest moment aproximativ 1.500 de magazine virtuale, iar aproximativ 800 dintre ele accepta plata prin card. Se asteapta ca anul acesta numarul lor sa creasca exponential.

Odata cu cresterea pietei, a numarului de magazine on-line si a numarului de cumparatori, se asteapta si sporirea infractionalitatii on-line, careia ii cad prada mai ales cei care nu cunosc pericolele ascunse ale comertului electronic.

In acest moment, nivelul de tentative de frauda prin plati on-line cu card este sub 1% in Romania, conform Gecad ePayment. Principalele pericole in comertul on-line sunt tentativele de phishing, aplicatiile spyware, paginile nesecurizate (clone, sparte de hackeri sau vulnerabile datorita ignorarii masurilor de securitate), precum si comerciantii care incearca sa insele prin comisioane ascunse.

Specialistii Gecad le recomanda celor care cumpara on-line sa nu-si comunice datele de card in afara unei tranzactii intr-un magazin cunoscut, cu un procesator cunoscut. Mai mult, trebuie verificate elementele de securitate din pagina de plata, precum sigle, prezenta imaginii unui lacat pe suprafata paginii sau in partea din dreapta jos a programului de navigare pe internet.

Un alt detaliu ce trebuie luat in calcul este faptul ca la adresa paginii respective, la paginile sigure, in loc de „http://(...)” apare „https:// (...)”, iar „s” vine de la „secured” (securizat).

Urmeaza apoi verificarea identitatii comerciantului sau a procesatorului. Alte sfaturi se refera la inrolarea cardului in sistemul 3D Secure si folosirea pe computerul de pe care se face tranzactia unor utilitare AntiSpyware/AntiPhishing.

DESCOPERIRILE GECAD

Mituri legate de cumparaturile on-line > Romanii, specialisti in fraude on-line

> Daca folosesc cardul on-line, banii imi pot fi furati din cont

> Nu e bine sa cumperi on-line cu cardul de salariu

> Banii, odata facuta tranzactia, sunt greu de recuperat daca a fost efectuata gresit

> Datele pot fi furate de la magazin sau de la procesator

> Nu am ce face daca ma razgandesc si vreau banii inapoi

Ne puteți urmări și pe Google News