Comemorarea Victimelor Holocaustului din România. Alături de înalți demnitari, şi elevii au adus un omagiu în memoria victimelor
- Antonia Hendrik
- 10 octombrie 2022, 16:24
Ziua Holocaustului este marcată de evenimente în toată ţara. Memorialul Victimelor Holocaustului din România a fost inaugurat, la Bucureşti, la 8 octombrie 2009, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Cultelor, ca urmare a recomandărilor Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, în vederea recunoaşterii şi, totodată, a asumării crimelor comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva comunităţii evreiești.
Activități dedicate comemorării victimelor Holocaustului s-au ţinut şi la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Mai exact, vineri, 7 octombrie 2022, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au fost organizate mai multe activități dedicate comemorării victimelor Holocaustului. Elevii au pregătit referate, prelegeri şi expuneri pe tema dată.
Elevii colegiului militar participă anual la activități dedicate comemorării victimelor Holocaustului, organizate cu prilejul zilei de 9 octombrie Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Elevii au vizionat filme istorice cu titlul „Holocaustul şi ororile războiului”
În acest an, elevii clasei a X-a C, coordonați de profesorul de istorie Dan Anca au pregătit referate, prelegeri şi expuneri cu tema „Holocaustul – o pată în istoria omenirii”, au vizionat filme istorice cu titlul „Holocaustul şi ororile războiului” și au admirat o expoziție de artă plastică realizată tot pe această temă. De asemenea, elevilor, le-au fost prezentate și cărți care tratează problematica Holocaustului.
Lucrările prezentate de elevii fruntaș Ioana Pătrășcanu, Raluca Oprescu, Elisabeta Marica, Robert Vlad și Vlad Baltă au tratat teme legate de istoria evreilor din România, începutul Holocaustului, ascensiunea și Holocaustul în România.
La finalul activității, elevii au concluzionat faptul că societatea civilă este responsabilă să se exprime, să prevină și să împiedice producerea unor astfel de fapte, oriunde în lume, potrivit ziarulunirea.ro.
Evenimente care au marcat Ziua Holocaustului în România
De asemenea, Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad a marcat Ziua Holocaustului în România, prin mai multe manifestări comemorative, la aceeaşi dată, de la ora 12.00, în Aula Magna "Ştefan Cicio-Pop" din B-dul Revoluţiei nr. 94, fiind lansată revista Centrului de studii iudaice Academician Nicolae Cajal.
Cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, Ministerul Afacerilor Externe a adus omagiul său memoriei victimelor Holocaustului, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și îşi exprimă solidaritatea cu supravieţuitorii acestuia.
„Promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, egalitatea fiecărei ființe umane în raport cu celelalte în ceea ce priveşte respectarea drepturilor și libertăţilor fundamentale reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice”, se arată în comunicat.
În contextul marcării Zilei Holocaustului, premierul Nicolae Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe Octavian Fulop, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz-Birkenau, în vârstă de 92 de ani. Cu această ocazie, Octavian Fulop, a subliniat rolul educaţiei despre Holocaust în consolidarea unei societăţi ataşate de valorile şi principiile democratice, potrivit unui comunicat al Guvernul.