Combinațiile de vaccinuri anti-COVID sunt mai eficiente. Concluziile studiilor științifice sunt promițătoare

Combinațiile de vaccinuri anti-COVID sunt mai eficiente. Concluziile studiilor științifice sunt promițătoare

Primele concluzii ale mai multor studii științifice indică faptul că administrarea unei combinații de vaccinuri diferite, la prima și a doua doză, este mai eficientă împotriva COVID-19.

Răspunsul imun este mai bun la infecțiile cu coronavirus în cazul în care pacienții sunt imunizați cu o combinație de două vaccinuri diferite, iar nu doar cu un singur tip. Sunt primele observații ale unor studii care testează siguranța și eficacitatea schimbării tipului de vaccin de la prima la a doua doză.

Primele rezultate indică faptul că la pacienții vaccinați cu AstraZeneca și apoi cu Pfizer, răspunsul imun ar putea fi mai bun. Aceasta, însă cu accentarea riscului de apariție a unor efecte secundare.

Potrivit publicației franceze Liberation trei studii științifice au explorat ideea aparent contraintuitivă de a administra tipuri de vaccin diferite, pacienților, la prima și la a doua doză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din primele observații, reiese, conform sursei citate că tehnica este eficientă, iar în unele cazuri chiar mai bună decât dacă se administrează un singur vaccin.

Combunațiile de vaccin ar putea fi mai eficiente

Majoritatea serurilor anti-COVID sunt concepute pentru a fi injectate de două ori. Aceasta fie că funcționează pe principiul ARN messenger, cum ar fi produsele dezvoltate de Moderna sau Pfizer, fie că au la bază vectori virali precum vaccinul de la AstraZeneca. Specialiștii sunt de părere că două doze de vaccin generează un răspuns imun mai eficient la cei cărora le este administrat.

Dar, având în vedere nemumăratele probleme și dificultăți pe care le ridică pandemia de coronavirus, strategia de vaccinare trebuie, uneori, adaptată. Astfel, în anumite situații pentru a obține rezultate eficiente este nevoie și de improvizații.

Scandalul AstraZeneca ia amploare

Astfel s-a întâmplat în statele europene cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca. Din cauza riscurilor de producere a trombozelor, chiar dacă destul de rar, s-a recomandat ca acest ser să nu fie administrat persoanelor cu vârste sub 55 de ani.

La momentul apariției acestor recomandări, o parte a populației din segmental vizat era vaccinată deja cu prima doză din AstraZeneca. Astfel, a fost nevoie de regândirea strategiei de imunizare și identificarea unei soluții pentru cea de-a doua doză de vaccin.