Armata americană a început o veritabilă vânătoare a capilor mişcării insurgente, pentru a-i forţa pe talibani să revină la masa trativelor.
Statele Unite au înfiinţat o unitate militară de elită însărcinată cu eliminarea liderilor talibani, peste 130 de capi ai insurgenţei fiind ucişi de aşa-numita Task Force 373 numai în primele cinci luni ale anului, potrivit unor documente clasificate divulgate recent de WikiLeaks.
Constrânsă de realitatea din teren, unde talibanii continuă să-şi exercite şi să-şi extindă chiar, în unele zone, influenţa, şi aflată sub presiunea termenuluilimită la care şi-a propus să înceapă retragerea din Afganistan - iulie 2011 - administraţia americană s-a văzut nevoită să accepte strategia de nişă care constă în anihilarea individuală a liderilor talibani, scrie cotidianul "The New York Times".
Strategii militari de la Washington speră ca vânătoarea de talibani influenţi să îi determine pe cei rămaşi în viaţă să accepte în final un acord politic cu executivul de la Kabul.
Războiul disuasiunii
Deşi iniţial existau îndoieli serioase privind rezultatele concrete pe care tactica agresivă le-ar putea avea asupra mişcării insurgente talibane, după aproape zece ani de război, rapoartele recente ale serviciilor secrete americane au început să conţină informaţii ce pot fi traduse ca efecte ale raidurilor efectuate de Task Force 373, unitate subordonată direct Pentagonului şi nu comandanţilor NATO din Afganistan.
Documentele amintite fac referire la un număr tot mai mare de luptători talibani cărora le este acum frică să accepte posturi de comandă cu un grad ridicat de responsabilitate de teamă să nu intre în vizorul trupelor de elită ale armatei americane.
Potrivit publicaţiei germane "Der Spiegel", oficialii militari de la Berlin ar fi adăugat de cel puţin 13 ori nume ale unor lideri talibani pe lista care conţine respectivele ţinte ale forţelor speciale americane.
Numele erau marcate cu indicativul "C" de la a captura şi nu cu "K" de la a ucide (kill, în limba engleză - n.r.). În realitate însă comandourile americane au frâu liber să elimine orice insurgent aflat pe lista respectivă dacă, de exemplu, încearcă să evite capturarea.
Lista conţine alte 31 de nume adăugate de statele aliate care au contingente militare mobilizate pe frontul din Afganistan, fără ca "Der Spiegel" să le nominalizeze însă.
Potrivit publicaţiei germane, Task Force 373 a acţionat, până la divulgarea documentelor clasificate, într-o discreţie totală, astfel încât, la o şedinţă a guvernului german din septembrie anul trecut, fostul ministru al apărării, Franz Jung, a ridicat din umeri când cancelarul Angela Merkel i-a cerut detalii despre unitatea de elită.
Retragerea din Irak, în plan
Într-un discurs programat ieri la Atlanta, la o reuniune a veteranilor de război invalizi, liderul de la Casa Albă, Barack Obama, urma să anunţe încetarea operaţiunilor militare ale armatei americane din Irak până la sfârşitul lunii august.
Anunţul administraţiei democrate vine însă într-un context de instabilitate accentuată pe frontul irakian.
Potrivit autorităţilor de la Bagdad, iulie a fost luna cea mai sângeroasă din ultimii doi ani, cu 535 de morţi, dintre care 396 de civili. Armata SUA a contestat însă cifrele, subliniind că doar 222 de persoane au murit.