Columbeanu, în miezul unei afaceri dubioase cu criptomonede. Coldea, relații cu „băieții din Cluj și Monaco”?

Columbeanu, în miezul unei afaceri dubioase cu criptomonede. Coldea, relații cu „băieții din Cluj și Monaco”?Irinel Columbeanu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Recent, în luna ianuarie, Evenimentul zilei a semnalat un caz uluitor petrecut la Cluj. Un afacerist cu avere în criptomonede reclama că a fost torturat și i s-a tăiat un deget. Toată agresiunea, pentru ca victima să dezvăluie codul de acces. Acum, presa locală scrie despre un grup din Cluj, în care e inclus și Florian Coldea, fost șef al SRI, care face tranzacții cu bitcoini. Despre un grup clujean a făcut dezvăluiri cândva și Irinel Columbeanu.

Se pare că la Cluj multe lucruri sunt legate de afacerile cu criptomonede, care aduc bani cash. Recentul caz cu torturarea unui investitor în cele mai îngrozitoare feluri, pentru a obține de la el un cod secret necesar accesului la niște criptomonede poate fi doar acțiunea unor tâlhari interlopi. Sau nu. Poate fi o atenționare sau o răzbunare, în stil mafiot. Cert  este că, de mai mulți ani, în Cluj înfloresc afacerile cu bitcoini, milionarii orașului fiind în fruntea tranzacțiilor.

Legăturile Untold cu Coldea și criptomonedele

Jurnalistul Liviu Alexa din Cluj a urmărit îndeaproape tot ce este legat de festivalul Untold, al cărui patron, Bogdan Bota, este cercetat penal într-un dosar de pedofilie. Nu i-a scăpat nici scandalul din Dubai, unde protagonist a fost Florian Coldea, fostul șef al SRI, sosit la festival ca să se distreze fiica sa adolescentă. Alexa, pe site-ul său Strict secret, și Anca Alexandrescu de la Realitatea Plus susțin că, de fapt, scopul vizitei generalului în Dubai a fost altul, de afaceri. Coldea a fost acolo și împreună cu finii lui, soții Mărunțiș (foști ofițeri și ei) care sunt acționari la una dintre cele mai importante firme care se ocupă cu tranzacționarea de criptomonede din țară. Prezent lângă ei a fost și Ovidiu Toma, ginerele magnatului Ioan Niculae, unul dintre milionarii  din sfera crypto.

Fostul șef SRI la Untold Dubai Florian Coldea la Untold Dubai Sursa foto: Captura

EVZ și mai multe site-uri de presă au tot scris despre grupuri de afaceriști din Cluj și din Capitală, majoritatea cu investiții și tranzacționări cu criptomonede, care s-au reunit la Monaco. Acum se pare că s-au mutat în Dubai. Iar festivalul Untold nu doar că i-a relaxat și i-a scăpat de stres.

Ceva e putred cu aceste afaceri cu criptomonede, despre care s-au făcut și plângeri fiindcă s-au întâmplat țepe serioase, cu eliminări din piață a unor milionari considerați concurenți. Din păcate, instituțiile statului nu par interesate să facă lumină, căci n-avem vreo anchetă serioasă cu bogații aceștia. Iar șmecheriile cu criptomonede și grupuri de la Cluj au apărut cu mulți ani în urmă.

Irinel Columbeanu scrie despre o afacere internațională cu bitcoini

Cartea lui Irinel Columbeanu, „Istoriile unui vehement. Chintesența”, apărută în anul 2022, conține și o relatare a autorului despre afacerile cu criptomonede și grupul unor afaceriști șmecheri de la Cluj. Apăruseră în peisajul său în 2017, cu propuneri periculoase și cu legături la Monaco și Milano. Iată ce scria în urmă cu 2-3 ani, fostul milionar de la Izvorani, azi un chiriaș al unui azil de bătrâni, având capacitățile intelectuale afectate. În carte, Irinel Columbeanu își spune „Ili”.

Marele „deal” cu criptomonede, via Monaco

„La vânătoare după iluzorii deal-uri cu bitcoini, Ili ajunse pe la mijlocul toamnei până la Milano. Provenea de acolo o cerere stupefiant de mare căreia nu se putea să nu-i ia pulsul, iar unii din jurul său, acasă, pretindeau că au. Rămase ca marele deal să se petreacă mai încolo, în decembrie, la București sau la Monaco”.

Apoi, Irinel Columbeanu a plecat în Elveția, la invitația unor prieteni. Despre această călătorie scrie următoarele pasaje, unde atinge din plin afacerea cu criptomonede ce era să se parafeze chiar în vila de la Izvorani. E vorba tot de anul 2017.

Adunarea „șmecherilor” s-a petrecut la vila din Izvorani

„În decembrie (2017), bitcoinul începu să urce ca niciodată până atunci, spre 20 kilodolari. Azi, (n.r. în anii 2021-2022, când Columbeanu a scris cartea) e 60 tot kilodolari. Mâine nu se știe.

Cu acoliții lui, Ili încearcă să organizeze un prim mega-deal în biroul lui de la parter, la Izvorani, cu reprezentanții amîndorura din părți: intermediari, comisionari ai părților, comisionari ai intermediarilor, comisionari ai comisionarilor și bodyguarzi ai tuturor care se strânseseră acolo, biroul devenit brusc neîncăpător și peste măsură de hot. Noroc că indianul de lângă ei nu se înțelesese cu englezul aflat în banca din Geneva de la capătul firului și nici cu românul din birou, astfel că tranzacția nu a mai avut loc, deoarece, avea de-abia la anul să se dumirească - cei cu valuta nu o aveau decât pe hârtie, dar aveau, în schimb, un telefon chipurile virgin, dar de fapt hăcuit, de unde bitcoinii primiți s-ar fi evaporat instant, iar el ar fi rămas să încerce să împace părțile ce, la zecile de milioane puse la bătaie, ar fi sărit sigur la gâtul tuturor din vilă”.

Monte Carlo, Cluj, bitcoin și potbagajele cu bani

„Hai să încerce și invers, la Milano. De fapt, la Monte Carlo, doar banii veniseră de la Milano și erau cică parcați la o aruncătură de băț peste graniță, în Italia, cash. Și mai periculos, noroc că interminabilele discuții între părți avură loc în Cafe de Paris Monte Carlo, bitcoinii veneau cică de la Cluj, dar părțile nu se înțeleseră cum să treacă portbagajele cu cash peste graniță, așa că luă scârbit avionul de București și de acolo imediat unul spre Los Angeles. Monica o invitase pe Irina de Crăciun și de Revelion acolo”, își scrie amintirile Irinel Columbeanu.

 Smiorcăiala băieților de la Cluj

Irinel Columbeanu descrie și cum „probabilii mafioți italieni” au scăpat de o mare țeapă și, cum „băieții de la Cluj” s-au smiorcăit pentru ratarea deal-ului cu cripotomonede. Spune că nici măcar nu i-au mulțumit că nu i-a dus pe italieni să le vadă banii, cash și virtuali.

„Uitându-se într-o doară pe net află că în timp ce ei erau în avion spre LA (n.r.Los Angeles), cotația bitcoinului scăzuse brusc de la peste 19 kilodolari la 11, probabilii mafioți italieni trebuie că se bucurau că nu apucaseră să cumpere miile de bitcoin pe care și-i doriseră atât, fiindcă cel puțin deocamdată puteau lua mult mai mulți bitcoin cu acești bani, iar băieții de la Cluj poate că se smiorcăiau că nu fuseseră mai îndrăzneți un pic. Asta desigur, dacă i-ar fi și avut, că dacă nu, ar fi trebuit să-i pupe mâna că nu voise să se ducă cu italienii să le vadă banii. Lumea maybe-ului, pe orice parte o sucea, tot nu ieșea kosher, așa cum știa el o afacere ca pe vremuri, în care să se bucure ambele părți”, încheie Irinel Columbeanu episodul despre marele deal cu monedele virtuale deținute de Grupul de la Cluj.

Întrebări la care autoritățile ar trebui să găsească răspuns

Povestea asta ridică niște întrebări în contextul actual, când acuzațiile despre care am pomenit la începutul articolului sunt grave.

Va spune Irinel Columbeanu cine sunt „băieții de la Cluj” care , încă din 2017 creaseră o rețea de tranzacționare a criptomonedelor?

Florian Coldea, fostul șef al SRI, juca și el în horă atunci când era încă în activitate?

Cine erau „acoliții” lui Columbeanu din acea vreme, care i-au adus în vilă pe intermediarii, comisionarii și comisionarii comisionarilor din cele două grupuri, român și străin?

Ce știau serviciile despre această afacere, fiindcă vedem că generalul de la SRI -în funcție până în 17 ianuarie 2017 - e înconjurat de prieteni și fini care patronează de mulți ani afaceri cu criptomonede, via Cluj-București?