Colonizarea revoluționară a Lunii și a planetei Marte: case din amidon

Colonizarea revoluționară a Lunii și a planetei Marte: case din amidon Marte. Sursa foto. EVZ

Oamenii de știință britanici au dezvoltat un „beton astral” artificial de Marte de înaltă rezistență din praf, amidon și sare. Această soluție pentru construirea de case în condiții extraterestre -recunoscută ca fiind mai reușită decât experimentele anterioare bazate pe urina și sângele astronauților.

Cartofii deschid calea pentru colonizarea sistemului solar: oamenii de știință de la Universitatea din Manchester au creat un nou material de construcție numit "starcrete" ("starcrete", "starcrete"), care constă din amidon de cartofi, sare și regolit - sol praf rezidual pe suprafața lunii. Cercetare precedată de vestea că biroul american de arhitectură Red House va construi case extraterestre din ciuperci și alge deshidratate în colaborare cu NASA și Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Asigurarea unei prezențe umane durabile pe Lună și Marte necesită crearea unui habitat fiabil și stabil din materiale de înaltă rezistență care să ofere protecție împotriva radiațiilor. În mod ideal, producția de astfel de materiale ar trebui să fie efectuată folosind procese relativ simple, eficiente din punct de vedere energetic.

În experimentele lor, savanții britanici au utilizat pământ artificial lunar sau marțian, amidon obișnuit și au adăugat și un praf de sare, sau mai degrabă clorură de magneziu, prezentă pe suprafața lui Marte sau, în mod ciudat, obținută din lacrimile astronauților. Deci a existat un „material biocompozit de înaltă rezistență”, numit „beton stelar”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un articol publicat în revista științifică Open Engineering relatează că materialul rezultat este de două ori mai rezistent decât betonul convențional și „perfect” pentru lucrări de construcție în condiții extraterestre.

„După optimizare, betonul stelar pe bază de praf lunar și marțian a dovedit o rezistență la compresiune care depășește pe cea a altor soluții tehnologice testate, în timp ce producția de” beton stelar „este un proces cu consum redus de energie”, au spus autorii studiului.

Cartofii sunt mai buni decât sângele și urina

Starcrete nu necesită apă. „În esență, amidonul din cartofi acționează ca un liant, formând un amestec lipicios”, a explicat dr. Aled Roberts într-un interviu pentru Euronews. Potrivit omului de știință, amidonul deja se folosește de agențiile spațiale pentru a pregăti alimente pentru astronauți: „Putem produce mai mult și îl putem folosi în construcții”.

Se estimează că un sac de 25 kg de cartofi deshidratați conține suficient amidon pentru a fabrica aproape o jumătate de tonă de „beton stelar” - 213 blocuri de construcție. Studiul se bazează pe lucrările anterioare ale oamenilor de știință de la Manchester, care au folosit sângele și urina astronauților ca liant. Acest lucru, considerat în cele din urmă „nepractic”, deoarece procesul a necesitat extrageri regulate de sânge.

„Dacă impunem o „taxă pe plasmă” astronauților, aceasta le va pune în pericol sănătatea și bunăstarea”, a conchis Roberts.

Nu numai amidon

Potrivit șefului studiului, omenirea poate începe să construiască case pe Lună și pe Marte, dar „acest lucru este încă foarte departe”.

„Până atunci, probabil că vor fi multe alte descoperiri”, spune Roberts.

Startup-ul lui Roberts, DeakinBio, va continua să caute alți lianți pe bază de plante pentru a construi case pe Marte și pe Lună și se va uita la „alte idei nebunești pentru a vedea ce se întâmplă”.

Dar, deocamdată, cercetătorii explorează modul în care tehnologia lor poate fi aplicată pe Pământ pentru a crea alternative ecologice la beton și plăci ceramice.

sursa: ru.euronews.com