Un colonel SRI în rezervă cumulează pensia de lux cu salariul de șef al firmei Casei de Pensii

Un colonel SRI în rezervă cumulează pensia de lux cu salariul de șef al firmei Casei de Pensii

Societatea de Tratament a Casei Naționale de Pensii Publice este condusă de un pensionar al statului, pentru un salariu de peste 8.000 de lei pe lună.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), instituția publică din România care acordă pensii și alte prestații de asigurări sociale cuvenite persoanelor cuprinse în sistemul public de pensii și al accidentelor de muncă și bolilor profesionale, este și patroană. CNPP este acționar unic la Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă „T.B.R.C.M.” SA, care are, normal, un șef. Acesta se numește Anton-Toni Smâdu și a fost numit președinte al Consiliului de Administrație și Director General de către AGA, începând cu 20 noiembrie 2014.

Promisiunea premierului

Trebuie precizat că CNPP este în coordonarea Ministerului Muncii, președintele Casei fiind numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului Muncii. Am făcut această precizare pentru că ne aflăm în plin scandal al cumulării pensiilor cu salariile de la stat pe care premierul Mihai Tudose și ministrul Lia Olguța Vasilescu spun că o vor elimina. Prim-ministrul chiar a declarat recent la o televiziune de știri, după ce a fost întrebat dacă mai este posibil ca o persoană care iese la pensie să se reangajeze a doua zi la stat și să câștige cumulat zeci de mii de lei din pensie și salariu: „Astăzi, când stăm de vorbă, da, încă este posibil. A fost un prim pas această stopare a creșterilor nebunești și a acelui procent față de ultimul salariu în plată. Pe legea pensiilor, în această toamnă, doamna ministru Olguța Vasilescu va regla și aceste lucruri”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei, bine, șeful „T.B.R.C.M.” SA, aflată în ograda Ministerului Muncii, este un fericit pensionar de lux, în calitate de colonel SRI în rezervă, care mai câștigă un salariu de la stat de peste 8.000 de lei pe lună, la care se adaugă un premiu anual de șase remunerații. Sursele Evenimentului zilei susțin că Anton-Toni Smâdu, care a trecut în rezervă în 2006 din funcția de șef al Secției Brăila a SRI, primește o pensie de 7.800 de lei.

Fuga de verificare CNSAS

Un sfert dintre șefii de secții județene ale SRI, printer care și Anton-Toni Smâdu, au plecat la cerere la începutul lui 2006 din sistem, deoarece CNSAS urma să verifice dacă au făcut „poliție politică“. Ieșirea lor din scenă a coincis cu intrarea în vigoare a Ordonanței nr. 16, prin care s-a modificat Legea „Ticu Dumitrescu”. Potrivit ordonanței, verificările din oficiu privind „poliția politică” îi vizau pentru prima dată nu doar pe șefii de la centru ai SRI, ci și pe cei de la nivel județean. Drept urmare, înainte de a li se descoperi dacă au avut „calitatea de agent sau de colaborator al poliției politice”, au preferat să treacă în rezervă beneficiind de pensii substanțiale. În prezent, Smâdu figurează pe site-ul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI, ca președinte al sucursalei Brăila.

De la SRI, consilier al prefectului

Potrivit sitelui comunism.ro, ce utilizeaza baza de date conținând numele torționarilor din cartea Doinei Jela „Lexiconul negru”, la secțiunea „torționari” apare un anume Smadu „locotenent în MAI, la Slobozia, în noiembrie 1987, când a preluat pe unul dintre muncitorii deportați de la Brașov, pe care îl controla la serviciu de 2–3 ori pe zi, pentru a vedea dacă respectă regimul impus: izolarea, necomunicarea cu colegii, traseul fix de acasă la serviciu și de la serviciu acasă etc”. Anton-Toni Smâdu este născut în 1957, în comuna Reviga din județul Ialomița. După Revoluție, el a activat în SRI Ialomița, ulterior ajungând șeful secției SRI Brăila.

După trecerea în rezervă a fost consilier al prefectului de Brăila, apoi șef la punctul de lucru din Brăila al firmei DG Petrol SRL, care a intrat, potrivit presei locale, în atenția procurorilor, și, din noiembrie 2014, șef al societății comerciale a Casei Naționale de Pensii Publice.

Întrebări care așteaptă răspunsuri de la Casa de Pensii

În temeiul Legii nr.544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am adresat, pe 8 august, președintelui CNPP, Robert Iulian Stănescu, următoarele întrebări, la care nu au răspuns:

● Pe ce criterii a fost selectat domnul Smâdu Anton-Toni pentru posturile de director general și președinte al Consiliului de Administrație al Societății de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă „TBRCM”, cu unic acționar Casa Națională de Pensii Publice?

● De ce pe site-ul TBRCM nu este afișată conducerea societății și declarațiile de avere și de interese?

● Este adevărat că domnul Smâdu cumulează pensia de 7.800 lei cu remunerația brută lunară de peste 8.000 de lei?

● Domnul Smâdu Anton-Toni este aceeași persoană cu fostul ofițer al MAI Ialomița până în 1990 și șeful SRI Brăila până în 2006?

● Care era pregătirea în turism a domnului Smâdu la data numirii în cele două funcții, 20.11.2014?

Calificare la locul de muncă

Căutând să vedem ce competențe are fostul sereist în managementul de turism am descoperit că acesta a participat, în perioada 21 martie - 21 septembrie 2015, deci după numirea în funcție, la un program de 720 de ore pentru perfecționare în „ocupația” de „Manager în activitatea de turism”. Ca urmare a acestor studii aprofundate a primit, pe 13 octombrie 2015, un „Certificat de absolvire” de la Autoritatea Națională pentru Turism. Anterior, în 1997, Smâdu absolvise cursurile postuniversitare de perfecționare cu durata de un an în specializarea „Drept public și științe administrative” la Facultatea de Drept a Universității București.