Colonel SPP, furat de prietenul interlop. Povestea unui jaf între tovarăși
- Ionel Sclavone
- 4 ianuarie 2024, 20:12
Un colonel SPP a fost jefuit de propriul prieten, un cunoscut interlop ieșean, pe care l-a dus acasă și l-a împrumutat cu o sumă de bani. Povestea s-a încheiat cu o condamnare ușoară, cu suspendare, pentru jefuitor.
Colonel SPP jefuit de propriul prieten, un cunoscut interlop din Iași, de o sumă consistentă de bani. S-a întâmplat după ce au fost împreună la grătar și la club. Hoțul a furat o servietă în care se aflau mai bine de o jumătate de milion de lei. El a primit o condamnare ușoară, cu suspendare, mai ales că a returnat banii furați.
Colonel SPP jefuit de prietenul interlop
Povestea datează de mai bine de un an, jaful având loc pe 18 iunie 2022. Adrian Costin, ofițerul jefuit, a mers însoţit de fiul său, la un grătar organizat de amicul Constantin Fulger Gangal. Acesta este un cunoscut interlop ieșean. După ce s-au ghiftuit, cei trei au decis să continue petrecerea în club. Era deja aproape de miezul nopții
Fostul colonel SPP i-a propus amicului să treacă pe acasă, mai întâî. Aici, Gangal i-a cerut împrumut 7.000 de lei, pe care colonelul i-a scos dintr-o servietă pe care o ținea în balcon. Infractorul a observat că în geantă se afla o sumă foarte mare, 520.000 de lei și i-au sticlit ochii. Vorba aia, colonel SPP, prieten, dar banii...
Prietenii au plecat spre club și au continuat petrecerea până spre ora 3 de dimineață. După care au revenit acasă la Adrian Costin, pentru scurtă vreme. Fostul colonel SPP, interlopul Gangal şi un amic al acestuia au luat un taxi ca să meargă la o sală de jocuri. În drum, fostul ofițer și-a adus aminte că nu a închis ușa apartamentului. Dar nu a dorit să se întoarcă, din superstiție. A făcut-o amicul său, interlopul Gangal, care nu credea în băbisme.
Interlopul și-a jefuit prietenul
Constantin Fulger Gangal a văzut o ocazie ca să pună mâna pe bani, susține presa locală. El l-ar fi lăsat pe fostul colonel SPP la cazino și, împreună cu tovarășul său ar fi luat taxiul, același cu care au venit, înapoi, la apartament. Au omis să-l anunțe și pe proprietar. Cei doi ar fi profitat de ușa deschisă și ar fi luat banii fără prea multe scrupule și fără să se gândească la superstiții.
Ca să-și șteargă urmele, ar fi comandat un alt taxi, lăsându-l pe cel care i-a adus să-i aștepte, fără să-i achite cursa. Ceasul rău, pisica neagră, cum se zice în limbajul hoților ghinioniști. Tocmai taximetristul pe care nu l-au plătit i-a dat de gol. Vâzând că Gangal nu se întoarce, l-a sunat pe Adrian Costin și i-a povestit despre noua cursă.
A fost suficient ca fostul colonel SPP să intre la bănuieli. Dar nu imediat, ci câteva ore mai târziu. Ofiţerul a venit acasă, a plătit taximetristul şi s-a culcat. A doua zi, pe seară, a constatat că îi lipsea servieta cu banii.
Colonel SPP în alertă
Câteva zile mai târziu, fiul lui Adrian Costin s-a întâlnit cu Gangal şi i-a spus că tatăl său îl bănuieşte că a furat banii. Cel vizat ar fi dat vina pe un văr de-al său. În aceeaşi zi, însă, poliţiştii au percheziţionat mai multe imobile aparţinând interlopului, în căutarea banilor. Au mai găsit doar 6.680 de lei, 10 euro şi doi dolari.
Cu toate acestea, ancheta, cerută de fostul colonel SPP, avea să stabilească faptul că prietenul a fost autorul furtului. Gangal a fost trimis în judecată pentru furt calificat. Ca să scape mai ușor, a returnat cei 513.000 lei, iar proprietarul a confirmat în justiție.
Drept urmare, judecătorii l-au condamnat pe Gangal la doi ani și trei luni de închisoare cu suspendarea executării. De asemenea, l-au pus la plata sumei de 6.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. El va trebui să şi muncească 80 de zile în folosul comunităţii. Decizia judecătorilor poate fi atacată cu apel.
Judecătorii l-au condamnat cu suspendare
Recuperarea banilor a fost principalul argument prezentat de magistraţii Judecătoriei pentru a nu-l condamna pe Gangal la închisoare. Instanța a reținut că, la 27 de ani, Gangal nu are nicio activitate din care să obţină venituri legale. Pe de altă parte, nici nu are încă antecedente penale, chiar dacă este cercetat în alt dosar.
„Făcând aplicarea principiului prezumţiei de nevinovăţie până la momentul intervenirii unei hotărâri definitive de condamnare, instanţa observă să inculpatul a avut o conduită corectă, de respectare a normelor sociale şi penale cel puţin până la data comiterii prezentei fapte, astfel încât se poate concluziona că săvârşirea faptei a fost determinată de un impuls spontan al inculpatul de a se îmbogăţi, profitând de neglijenţa cunoştinţei sale”, au stabilit magistraţii, conform Ziarului de Iași.