COLAPS TOTAL. Grecii sunt în pericol să rămână fără curent și gaze

COLAPS TOTAL. Grecii sunt în pericol să rămână fără curent și gaze

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Grecia, RAE, a convocat pentru săptămâna viitoare o întâlnire de urgență pentru a evita prăbușirea sistemului de electricitate și a celui de furnizare a gazelor naturale, potrivit Reuters.

”RAE va lua măsuri de criză săptămâna viitoare pentru a evita intrarea în colaps a sistemului de gaze naturale și energie electrică”, a declarat șeful instituției, Nikos Vasilakos. Instituția a convocat această întâlnire după ce a primit o scrisoare din partea furnizorului de gaze naturale DEPA, în care acesta din urmă amenința cu întreruperea furnizării către producătorii de energie electrică, din cauza datoriilor mari acumulate. Aflați în mijlocul unei crize fără precedent, grecii se tem de ceva timp că ar putea avea probleme și cu furnizarea de energie electrică și gaze naturale, existând opinii potrivit cărora țara s-ar putea confrunta cu o criză de electricitate asemănătoare celei din California din anii 2000-2001.

În perioada de vârf a acelei crize au fost afectați de întreruperi de curent 1,5 milioane de clienți, iar prețurile au crescut de 30 de ori într-un an pentru consumatorii industriali, după ce piața a fost parțial dereglementată. Guvernatorul statului California a fost nevoit să declare stare de urgență, iar două companii implicate în scandal au ajuns în faliment, printre ele și Enron. 250 de milioane de euro nu au fost de ajuns În urmă cu doar o lună, statul elen a acordat un ajutor de urgență în valoare de 250 de milioane de euro principalului furnizor de utilități, PPC, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a acestuia.

Declinul pieței energiei din Grecia a început anul trecut, când Guvernul a încercat să folosească PPC pentru a colecta un impozit pe proprietate, fapt care i-a determinat pe mulți consumatori să nu își mai plătească facturile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza de lichiditate a determinat autoritatea de reglementare a energiei de la Atena să ceară Guvernului injectarea de urgență a circa 350 de milioane de euro în companie pentru a evita intrarea acesteia în colaps. Din acei bani, doar 250 de milioane au fost aprobați, fiind vorba oricum de o parte a impozitului pe care compania îl colectează în numele statului, iar termenul limită pentru plata banilor către stat este unul scurt: 30 iunie.