Editura Evenimentul si Capital

Colaboratorii Teatrului Național din Timișoara plătiți cu întârziere: Ministerul Culturii nu a virat banii la timp

Autor: | | 0 Comentarii | 412 Vizualizari

Situație dificilă la cea mai activă instituție culturală din Timișoara. Facturile colaboratorilor au fost plătite cu întârziere, însă până acum niciuna nu a devenit restantă (n.r. conform legii, o factură devine restantă dacă nu a fost achitată în termen de 30 de zile de la data emiterii). Că oameni nu și-au primit banii la datele la care au fost obișnuiți, e, însă, adevărat. Iar aici s-a ajuns ca urmare a întârzierilor de plată ale Ministerului Culturii și Identității Naționale, în ciuda celor aproape 20 de memorii înaintate de conducerea TNTm în ultimele 9 luni.

Proiectul de buget pentru anul 2018 elaborat de Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, cuprinde cheltuielile cu colaboratorii. Cu toate acestea, bugetul Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara aprobat pentru 2018 de Ministerul Culturii și Identității Naționale cuprinde la capitolul Bunuri și servicii doar 21,5% din suma solicitată în bugetul de proiect. Din acest punct e simplu de imaginat cum s-a ajuns în situația actuală.

Lunar, TNTm programează o medie de 22 de reprezentații în cele 3 săli de spectacole ale sale și produce propriile decoruri la Atelierele Fabrica de decoruri. Tot acest volum de activitate se face în condițiile în care instituția are doar 90 de posturi (n.r. – acesta fiind cel mai mic număr de personal angajat din instituțiile de spectacole de rang național) și 58 de colaboratori la compartimentele tehnice, de producție și administrativ (P.F.A., SRL și Întreprinderi Individuale), cărora li se adaugă colaboratorii pe Legea dreptului de autor, colaboratori a căror prestație este remunerată, conform legii, după reprezentație. Numărul acestora fluctuează în fiecare lună, în funcție de programarea spectacolelor.

17 memorii rămase fără ecou

„În fila de buget aprobată de Ministerul Culturii și Identității Naționale în 20.11.2018 pentru Teatrul Național Mihai Eminescu sunt prevăzute și cuprinse sumele necesare plății colaboratorilor menționați anterior pentru prestațiile acestora în lunile octombrie și noiembrie (bugetul poate fi consultat pe site-ul www.tntimisoara.com). Cu toate acestea, plata serviciilor prestate de cei 58 de colaboratori pentru luna octombrie sunt întârziate deoarece Ministerul Culturii și Identității Naționale a virat mai puțin de jumătate din suma integrală solicitată în nota de necesitate pentru luna octombrie. De asemenea, până în acest moment, Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a virat necesarul de credite solicitat pentru luna în curs. Față de această situație, menționăm că, dacă pentru luna decembrie Ministerul Culturii și Identității Naționale nu va aproba suplimentarea solicitată încă din luna martie a acestui an, Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara nu va putea încheia contracte cu colaboratorii de la compartimentele tehnice, de producție și administrativ pentru activitatea lunii decembrie, ceea ce va periclita respectarea programului de spectacole din luna decembrie. Subliniem că acest lucru se întâmplă în situația în care, începând cu luna martie a.c., odată cu aprobarea bugetului, Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara a înaintat Ministerului Culturii și Identității Naționale un număr de 17 memorii prin care se solicită fondurile necesare, atrăgându-se atenția asupra situației financiare și a perspectivei acesteia de a bloca activitatea teatrului. În paralel, în memoriile înaintate, Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara a propus suplimentarea numărului de posturi, ceea ce ar fi avut ca rezultat diminuarea sumei necesare la capitolul Bunuri și servicii pentru plata colaboratorilor, fapt care nu s-a întâmplat”, arată reprezentanții TNTm.

Colaboratori plătiiți cu întârziere

Lucian Bute, oficial retras din box! “Mr. K.O.” pune punct carierei. Mesaj ferm al canadienilor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI