Statele Unite și Rusia colaborează discret, la nivel interdepartamental, în problemele legate de atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice din ambele țări.
Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov (foto), a afirmat că reprezentanții celor două state colaborează și dialoghează în permanență în problema atacurilor de natură informatică. Oficialul rus a dat o declarație de presă pentru agenția TASS. Antonov a precizat că Rusia și Statele Unite poartă un dialog între departamentele de profil în problema atacurilor cibernetice asupra infrastructurii critice a ambelor țări.
„Statele Unite ne spun: «Auziți, prieteni, sunt acolo, la voi, niște ruși care încearcă să intre în portofelele noastre, care atacă obiective ale infrastructurii noastre critice; trebuie să faceți ordine acolo», a spus diplomatul rus.
El a precizat că informațiile despre dialogul purtat în legătură cu aceste atacuri informatice nu ajung în spațiul public, dar a dat asigurări că dialogul este serios.
„Vreau să vă spun că în această privință se desfășoară un dialog închis, serios și confidențial între departamentele corespunzătoare”, a precizat ambasadorul Rusiei în Statele Unite.
În acest context, Anatoli Antonov a precizat că din acest motiv nici președintele Joe Biden nu lansează acuzații la adresa Rusiei în legătură cu atacurile informatice din ultima vreme. Ambasadorul Antonov a adăugat că el i-a înștiințat pe colegii americani în legătură cu atacurile cibernetice asupra servelor rusești din timpul „Liniei directe” pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut-o, recent, cu cetățenii.
Joe Biden, discuție cu Vladimir Putin pe tema atacurilor informatice
În cadrul întâlnirii de la Geneva de luna trecută, preşedintele american Joe Biden l-a acuzat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că ar fi responsabil de atacurile cyber realizate de hackeri ruşi împotriva agenţiilor federale sau companiilor americane. Biden i-a înmânat, de altfel, lui Vladimir Putin, cu acest prilej, o listă cu 16 sectoare critice de infrastructură, care nu ar trebui să fie ţinte ale atacurilor de tip cyber.
Grupul de hackeri ruşi REvil (Ransomware Evil) este considerat unul dintre cele mai puternice din lume, în criminalitate informatică.
Atac de amploare împotriva companiilor americane
Zilele trecute, în jur de 200 de companii americane au fost afectate de un atac informatic de tip ransomware, caracterizat drept „neobişnuit de sofisticat”. Specialiştii americani în securitate IT suspectează că în spatele acestui atac cibernetic s-ar afla gruparea de hackeri ruşi REvil.
Hackerii au lovit mai întâi o companie IT din Florida (Kaseya), după care atacul s-a răspândit prin toate reţelele companiilor şi corporaţiilor care folosesc software-ul respectivei firme. Conform specialiştilor IT, este o metodă avansată prin care un hacker reuşeşte să obţină controlul asupra unui software prin intermediul căruia îi compromite pe toți utilizatorii săi.