Cofondatorul Amnesty International și-a anunțat demisia. Raportul devastator la adresa armatei Ucrainei i-a fost fatal

Cofondatorul Amnesty International și-a anunțat demisia. Raportul devastator la adresa armatei Ucrainei i-a fost fatal

Cofondatorul Amnesty International, Per Wästberg, a demisionat în urma raportului organizației neguvernamentale despre armata ucraineană. Raportul a fost publicat pe 4 august și imediat a fost criticat de mai mulți experți în drepturile omului, după ce în cuprinsul lui se susținea că forțele armate ucrainene pun în pericol viețile civililor.

Raportul Amnesty International a criticat acțiunile militare ale Ucrainei după invadarea țării de către Rusia în februarie. Imediat după publicare, documentul a fost dur criticat de mulți experți în drepturile omului.

După aceste reacții, cofondatorul Amnesty din Suedia, scriitorul în vârstă de 89 de ani, Per Wästberg,  și-a dat demisia din organizație.

„Sunt membru de aproape şaizeci de ani. Cu inima grea, datorită declarațiilor Amnesty cu privire la războiul din Ucraina, închei un angajament îndelungat și rodnic”, a scris el publicației suedeze, Svenska Dagbladet.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Per Wästberg a mai adăugat că la începuturile sale, organizația neguvernamentală s-a luptat pentru libertatea prizonierilor politici de pretutindeni.

De atunci, treptat, organizația și-a extins mandatul și a devenit o nouă organizație, cu siguranță puternic remarcată, cu influență puțin cunoscută, a mai spus cofondatorul Amnesty.

Per Erik Wästberg, militant al drepturilor omului

Per Erik Wästberg s-a născut pe 20 noiembrie 1933 și este un cunoscut militant pentru drepturile omului. A fost președinte al PEN International, organizație care promovează prietenia și cooperarea între scriitorii din întreaga lume, din 1979 până în 1986. De asemenea, a fost membru al Comisiei pentru Premiul Nobel în literatură.

Per Erik Wästberg este  membru al Academiei Suedeze din 1997 și face parte din comitetul care acordă Premiul Nobel pentru Literatură, potrivit rfi.ro.

Amnesty International: Ucraina pune în pericol civili

Organizația neguvernamentală care luptă pentru drepturile omului, Amnesty International, a afirmat într-un raport publicat joi că forțele armate ucrainene pun în pericol viețile civililor prin stabilirea de baze și operarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale.

Amnesty a precizat că a găsit dovezi cu privire la lansări efectuate de ucraineni din zone rezidențiale, precum și stabilirea de baze militare în clădiri civile în 19 orașe și sate din aceste regiuni.

Imediat după lansarea raportului, mai mulți experți în drepturile omului au criticat raportul. După reacții, organizația și-a cerut scuze pentru „durerea și furia” provocate de raportul său despre războiul din Ucraina. „Deși ne susținem pe deplin descoperirile, regretăm durerea cauzată”.

Raportul în cauză a fost contestat vehement de Volodimir Zelenski și a provocat demisia reprezentantei organizației în Ucraina.