Codurile de pe ouă. Cum trebuie să le descifrați

Codurile de pe ouă. Cum trebuie să le descifrați Sursa foto: Raul Diaz | Dreamstime.com

Codurile de pe ouă oferă cumpărătorilor detalii importante despre modul în care sunt crescute găinile, dar și despre calitatea și prospețimea lor.

Astfel, dacă vrei să faci alegeri sănătoase atunci când nu ai posibilitatea să cumperi ouăle direct de la producătorii locali, trebuie să cunoști semnificația acestor coduri inscripționate.

Ce semnifică inscripția de pe ouă

Condițiile în care au fost crescute găinile sunt factorul principal care influențează calitatea oului.

Codurile gravate pe ouăle vândute în supermarketuri pot diferi în funcție de țară și de sistemele specifice de reglementare.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Cod 0: Găinile au fost crescute în sistem ecologic.
  • Cod 1: Găinile au fost crescute în sistem extensiv.
  • Cod 2: Găinile au fost crescute la sol.
  • Cod 3: Găinile au fost crescute în baterii. Acestea sunt codurile ce pot apărea pe coaja unui ou din magazin.

Cifra inițială de pe ouă indică tipul de creștere, urmată de codul țării (în acest caz, RO pentru România). Apoi, este afișat codul județului, iar în final, numărul de identificare al fermei.

Un exemplu de cod, cum ar fi „0ROAR001” și trebuie interpretat după cum urmează:

RO: Codul pentru România.

AR: Codul județului Arad.

001: Codul de identificare al exploatației.

Găini

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Regulile pe care trebuie să le respecte producătorii

Cu toate că avem impresia că ouăle de la țărani sunt mai bune și cele din magazine trebuie să respecte un set de reguli clare pentru a ajunge pe rafturile magazinelor.

Prin urmare, producătorii și comercianții care comercializează ouă destinate consumului uman, precum și fermele producătoare și centrele de ambalare a ouălor, trebuie să fie autorizate sau înregistrate în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare.

Transportul de ouă trebuie să fie efectuat exclusiv cu vehicule auto autorizate sanitar veterinar, iar în timpul întregii perioade de depozitare și comercializare trebuie să se asigure temperatura și igiena adecvate.

În plus, ouăle trebuie să fie etichetate cu codul producătorului și să fie provenite din centre de ambalare a ouălor autorizate, conform standardelor de comercializare aplicabile, potrivit infocons.ro.