Codul Rutier. Străzile pe care Poliția Rutieră nu poate face nimic

Codul Rutier. Străzile pe care Poliția Rutieră nu poate face nimic Poliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Polițiștii se plâng că reglementările din Codul Rutier nu le oferă oportunitatea să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea în trafic, dar care se află pe un drum privat.

Un polițist care patrulează zona Voluntari, inclusiv cartierul privat Cosmopolis, se plânge că legislația actuală nu îi permite să aplice amenzi pentru infracțiuni precum conducerea fără permis sau sub influența alcoolului în interiorul cartierului privat, deoarece legislația se aplică doar drumurilor publice.

Codul Rutier nu acoperă și drumurile private

Ofițerul afirmă că, în urma unor incidente petrecute în cartierul privat, singura acțiune pe care o poate întreprinde este să întocmească un proces-verbal de constatare a daunelor.

Ulterior, persoanele afectate sunt direcționate către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România cu acest document.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în Ordonanța de urgență nr. 195/2002, care reglementează circulația pe drumurile publice nu există nicio prevedere care să extindă aplicarea regulilor Codului Rutier și asupra drumurilor private.

Șoferi

Șoferi. Sursa foto: Nile/ Pixabay

Propunerile privind drumurile private nu au trecut de Parlament

Poliția a menționat că au fost făcute propuneri pentru modificarea Codului Rutier astfel încât să includă și drumurile private, dar acestea nu au fost aprobate de Parlament.

Astfel, șoferii care conduc sub influența substanțelor interzise, fără permis, cu mașini neînmatriculate, lipsind de trusă medicală, pot circula fără ca poliția rutieră să intervină.

Dacă sunt implicați într-un accident, nu sunt obligați să anunțe poliția sau serviciile de urgență și nu pot fi acuzați de părăsirea locului accidentului. După cum se arată în Codul Rutier actual, incidentul nici măcar nu poate fi considerat accident în conformitate cu legea.

Amendă

Amendă. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Conform informațiilor oferite de G4Media.ro, există o posibilitate mare ca respingerea modificărilor la Codul Rutier să fie legată de dorința dezvoltatorilor imobiliari de a evita responsabilitatea pentru starea drumurilor private.

„Dispozițiile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență au ca scop asigurarea desfășurării fluente și în siguranță a circulației pe drumurile publice, precum și ocrotirea vieții, integrității corporale și a sănătății persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, protecția drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor respective, a proprietății publice și private, cât și a mediului”, se arată într-un articol din Codul Rutier.

Revista presei