Codul Rutier 2024. Se schimbă regimul de plată al amenzilor
- Cristian Raducanu
- 6 februarie 2024, 06:05
Prevederile din Codul Rutier elimină dreptul șoferilor de a plăti 50% din minimul amenzii, în termen de 15 zile, de la data primirii procesului verbal. Prin adoptarea noilor măsuri, autoritățile urmăresc să crească nivelul de responsabilitate și disciplină fiscală în rândul contribuabililor.
Codul Rutier a fost completat cu o lege care prevede că șoferii sancționați nu mai pot plăti jumătate din cuantumul amenzilor, în termen de 15 zile de la data predării procesului verbal. Noua lege vizează în special Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar.
Codul Rutier 2024
Anterior, prevederile din Codul Rutier ofereau șoferilor posbilitatea să achite jumătatea din valoarea amenzilor în termen de 15 zile de la data primirii procesului verbal. Dar, odată cu intrarea în vigoare a art.LVIII, LXIX, LXX din Legea 296/2023 această facilitate este elininată din Codul Rutier și din domeniile fiscale, contabile și financiare.
Măsura produce efecte din 11 noiembrie 2023 și se aplică în cazul sancțiunilor prevăzute de următoarele acte normative:
- Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală;
- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
- Legea contabilității nr. 82/1991;
- Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar;
- OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;
- OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport;
- anumite amenzi din Legea 296/2023.
Motivare
Prin aceasă măsură, guvernanții urmăresc să crească gradul de responsabilitate și disciplină fiscală și financiar-contabilă în rândul contribuabililor. Asta în condițiile în care, anterior, achitarea a jumătate din minimul amenzii, în termen de 15 zile, a fost considerată de legiuitor, drept o măsură menită să încurajeze conformarea și disciplina fiscală.
Experții atrag atenția asupra faptului că modificarea operată recent poate aglomera instanțele de judecată cu procesele de contestare. În privința impactului financiar, experții mai spun că măsura poate bloca anumite sume de bani, care în loc să ducă la majorarea bugetelor locale, râmân inutilizabile. De asemenea, nici amenzile date de ANAF nu mai pot fi achitate la jumătate în termen de 15 zile, scrie publicația Gândul.