Codul Rutier. Zonele în care cei mai mulți șoferi ignoră regulile

Șoferi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Având în vedere că parcările marilor magazine sunt situate pe proprietate privată, mulți șoferi consideră că regulile de circulație nu se mai aplică și în astfel de cazuri. Cum stau, de fapt, lucrurile.

După cum arată Codul rutier, aceste parcări nu sunt parte a domeniului public, drumurile de acces sunt destinate circulației publice.

Codul Rutier. Șoferii, obligați să respecte regulile de circulație și în parcările private

Conform legislației, acest lucru înseamnă că șoferii sunt obligați să respecte în totalitate regulile de circulație, indiferent dacă este vorba despre limita de viteză, direcția de mers sau parcarea vehiculelor.

Prin urmare, poliția are dreptul să aplice sancțiuni și în aceste parcări, similar cu modul în care procedează pe drumurile publice.

În mare parte, amenzile sunt impuse pentru parcare ilegală, fie atunci când un vehicul blochează accesul, fie când este parcat în mod neadecvat pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilități.

Parcare magazine. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cum se procedează când are loc un accident în parcarea unui magazin

În situația unui accident în care sunt implicate doar două vehicule și care se soldează doar cu pagube materiale, există posibilitatea de a încheia o constatare amiabilă.

Această procedură este aplicabilă și în cazul în care evenimentul a avut loc în parcarea unui magazin. Esențial este ca șoferii să cadă de acord cu privire la vinovăție. Ei trebuie și să descrie corect circumstanțele în care s-a produs totul.

După cum arată Codul Rutier, atunci când sunt implicate victime umane, este necesar să fie solicitată intervenția poliției. În plus, în cazul în care au fost implicate trei sau mai multe vehicule, sau dacă alte persoane au suferit daune, este esențial ca accidentul să fie raportat autorităților.

Acestea vor investiga și vor stabili cine este responsabil pentru producerea accidentului și vor aplica sancțiunile corespunzătoare.

Amenzi de circulație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Codul Rutier. Cât primești amendă dacă parchezi pe locul destinat persoanelor cu dizabilități

Începând cu anul 2020, sancțiunile au fost majorate pentru șoferii care parchează ilegal pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități.

„Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu dizabilități se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, precizează Poliția Română, potrivit promotor.ro.