Vești proaste pentru șoferi. Noile măsuri adoptate la nivel european
- Mădălina Sfrijan
- 11 februarie 2024, 06:05
Șoferii care au permisul suspendat într-o ţară UE, nu vor mai putea conduce în niciun stat european. Directiva a fost adoptată de Parlamentul european și a fost prezentată ca o măsură în plus pentru siguranța rutieră la nivel european.
Parlamentul european a adoptat o directivă care îi afectează pe șoferi. Vizați sunt cei care au permisul suspendat într-o anumită țară europeană. Aceștia nu vor mai avea dreptul să conducă pe teritoriul niciunui stat din Uniune.
Noi măsuri pentru șoferi
Oficialii europeni au aprobat noua măsură pentru siguranța rutieră. Directiva prevede ca un șofer care are permisul suspendat într-o țară din Uniunea Europeană nu va mai putea conduce în niciun stat din comunitate.
Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Crețu.
„Tendințele arată că numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2022 a crescut cu 3% față de anul precedent, iar clasamentul general al ratelor de deces din cauze rutiere nu s-a schimbat semnificativ, România raportând cele mai ridicate rate de decese în 2022 – 86 per milion.”, a scris Corina Crețu pe Facebook.
Oficialul a subliniat că scopul principal al măsurii este reducerea numărului accidentelor rutiere.
„Pentru acest motiv, astăzi, am votat Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce – care are un singur scop: reducerea tragediilor și a pierderii de vieți omenești pe drumurile publice”, a adăugat aceasta.
Norme pentru statele membre
Parlamentul European ar intenționa, odată cu noua măsură, să creeze un sistem de cooperare între statele membre. Inițiativa ar avea la bază și transferul de informații legate de activitatea șoferilor.
„Practic, în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce”, a explicat Corina Crețu.
Noile norme pentru șoferi, concepute pentru a reduce numărul accidentelor
Prevederile adoptate de oficialii europeni fac referire la abateri în trafic precum viteza excesivă, dar și conducerea sub influența alcoolului sau stupefiantelor.
„Astfel, Directiva va pune capăt situației în care un șofer care a săvârșit o încălcare într-un stat membru UE și i s-a suspendat permisul de conducere, să poată conduce în continuare în toate celelalte state membre”, subliniază europarlamentarul român.
Odată cu implementarea acestor măsuri, liderii europeni se așteaptă la reducerea numărului de accidente rutiere.