Nu uitaţi modificările din Codul Rutier! 1.600 de poliţişti sunt pe şosele

Nu uitaţi modificările din Codul Rutier! 1.600 de poliţişti sunt pe şosele

Scaunele speciale pentru minori şi alte prevederi din Codul Rutier trebuie să vă fie cunoscute în aceste zile pentru a scăpa de amenzile poliţiştilor. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a anunţat că 400 de radare vor fi zilnic pe străzi, şi 1.600 de agenţi de circulaţie vor fi pe drumuri. Oamenii legii spun că trebuie să ţinem cont de ultimele modificări din legislaţie, dar şi de sfaturile acestora înainte de a ne urca la volan.

In  perioada Sarbatorilor, soferi sunt sfatuiti sa se informeze despre conditiile meteo inainte de a pleca spre anumite destinatii, sa isi doteze masina cu anvelope de iarna si sa aiba lanturi la indemina, dar si sa evite frinarea brusca. De asemenea, soferii sint sfatuiti sa fie atenti la tiruri, microbuze si autocare, avind in vedere in ca in ultima perioada multe autovehicule din aceste categorii au fost implicate in accidente grave.

Recomandarile pentru soferi: 

  • alegerea traseului de deplasare numai dupa o prealabila informare asupra conditiilor de trafic, precum si despre conditiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitata.
  • verificarea functionarii corespunzatoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cat si a celor declimatizare/dezaburire
  • dotarea masinilor cu anvelope pentru sezonul rece sau lanturi antiderapante. 
  • utilizarea luminilor de intalnire si pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri si a celor de ceata in cazul aparitiei acestui fenomen.
  • pastrarea unei distante mai mari fata de autovehiculele care circula in fata.
  • evitarea actionarii bruste a mecanismului de directie si a sistemului de franare al autovehiculului.

In timp, Codul Rutier a suferit mai multe modificari. Agentii de circulatie amintesc, de asemenea, ca ultima modificare majora suferita de Codul Rutier a intrtat in vigoare de la 1 septembrie 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recoltarea probelor biologice se poate face şi în ambulanţe

Până la 1 septembrie a.c., recoltarea probelor biologice pentru şoferii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe putea fi făcută doar în unităţile de asistenţă medicală autorizate sau în unităţile medico-legale. Din luna septembrie, probele biologice se pot recolta şi în ambulanţe sau autospeciale care aparţin Serviciului mobil de urgenţă.

Art. 88.

(1) Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, în condiţiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedură penală, în următoarele spaţii ale instituţiilor medicale:

a) în interiorul unităţilor de asistenţă medicală autorizate;

b) în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare;

c) în interiorul unităţilor medico-legale.

Centuri de siguranţă sau scaune speciale pentru minori

Soferul are obligaţia să îi informeze pe pasageri că trebuie să poarte centurile de siguranţă (dacă acestea există). Totodată, este interzisă transportarea copiilor mai mici de trei ani în maşini în care nu există scaune speciale pentru copii. Excepţie fac taxiurile şi mijloacele de transport public, unde copiii trebuie să ocupe orice alt loc decât cel din faţă.

Potrivit ordonanţei 21/2014, se introduc trei noi alineate în articolul 36 din Codul rutier:

(11) Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice.

(12) Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament.

(13) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă, în condiţiile prevăzute în regulament. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar în scaune pentru copii.

PEDEPSE ÎN NOUL COD RUTIER

PERMIS SUSPENDAT - 2 ani în cazul accidentelor grave - 1 an în cazul accidentelor soldate numai cu pagube materiale - 60 de zile în cazul nerespectării culorii roșii a semaforului