Codul Rutier. Ce nu au voie șoferii cu permis categoria B

Codul Rutier. Ce nu au voie șoferii cu permis categoria B Poliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Codul Rutier prevede penalități severe pentru șoferii cu permis de categoria B care transportă un număr excesiv de pasageri.

Potrivit legislației în vigoare, șoferii cu permis de categoria B au voie să transporte un număr specific de pasageri. În caz contrar, ei se expun riscului de a primi o amendă substanțială.

Codul Rutier. Numărul de pasageri transportați nu poate fi mai mare de nouă

În conformitate cu legislația rutieră, șoferii de categorie B nu au voie să transporte simultan mai mult de nouă persoane, inclusiv șoferul. Capacitatea exactă a vehiculului stabilește limita specifică.

Astfel, cei cu permis categorie B pot conduce un „autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de opt”, se arată în Codul Rutier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este important ca șoferii să știe că poliția va aplica sancțiuni nu doar celor care transportă mai multe persoane, dar și celor care conduc vehicule cu mai mult de nouă locuri, chiar dacă în vehicul sunt doar opt pasageri.

Transport persoane

Transport persoane. Sursa foto: Marie Sjödin/ Pixabay

Amenda e usturătoare

Șoferii surprinși transportând un număr de pasageri ce depășește limita permisă de categoria de permis pe care o dețin vor fi sancționați contravențional.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”, se mai arată în Codul Rutier.

În aceste condiții, șoferii vor fi penalizați cu șase-opt puncte de amendă, ceea ce echivalează cu o sumă cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei, dacă transportă peste opt pasageri.

Amendă Poliția Română

Amendă șoferi. Sursa foto: Arhivă EVZ

Sancțiuni și pentru cei care depășesc limita de pasageri admisă pentru vehiculul pe care îl conduc

După cum se specifică în Codul Rutier, aceleași penalități se aplică și în cazul celor care transportă mai multe persoane decât sunt autorizate pentru vehiculul respectiv.

Pentru a fi autorizat să transporte persoane, un șofer trebuie să posede permis de Categoria D, pe care îl pot obține doar persoanele care au împlinit vârsta de 21 de ani, potrivit promotor.ro.