Codul Rutier. Condițiile în care poți face ITP-ul în altă țară. Dar ce se întâmplă la întoarcerea în România

Codul Rutier. Condițiile în care poți face ITP-ul în altă țară. Dar ce se întâmplă la întoarcerea în România Mașini. Sursa foto: Pixabay

Verificarea tehnică periodică a mașinii poate fi efectuată și pe teritoriul altui stat. Chiar dacă autoturismul este înmatriculat în România, șoferii pot opta pentru a face ITP-ul și în altă țară europeană. Documentul eliberat în urma procedurii va fi valabil strict în statul respectiv. La întoarcerea în România, conducătorii auto sunt nevoiți să treacă din nou prin acest proces.

Codul Rutier. ITP-ul se poate face pe teritoriul oricărui stat european

Toate autoturismele înmatriculate în țara noastră pot fi verificate în stațiile ITP din alte state europene. Documentul obținut de șoferi va fi valabil doar pe teritoriul țării respective, conform RAR.

„În România se poate efectua inspecția tehnică periodică a unui vehicul înmatriculat într-un alt stat, în cadrul reprezentanților RAR, iar vehiculele înmatriculate în România pot efectua ITP-ul în unele țări membre ale Uniunii Europene, în baza legislației naționale a respectivelor state, dar fără să implice automat recunoaşterea inspecţiei tehnice în alte state membre terţe, nefiind posibilă nici în România”, conform RAR, arată Capital.

Ce trebuie să știe conducătorii auto

Șoferii aflați pe teritoriul altui stat în momentul în care le expiră ITP-ul, au obligația de a se interesa vizavi de procedurile aplicate de autoritățile locale. În plus, în cazul unui accident rutier, aceștia trebuie să ceară informațiile necesare și de la companie de asigurări.

Ne puteți urmări și pe Google News
Codul Rutier

Codul Rutier. Sursa foto: Pixabay

Conform prevederilor UG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, expirarea ITP-ului duce la suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului. În astfel de cazuri, conducătorii auto pot cere îndrumări din partea Direcției Regim Permis de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

De asemenea, șoferii se pot adresa și polițiștilor de la Direcția Rutieră.

La revenirea în țară, aceștia au obligația de a merge la stație ITP autorizată. De altfel, autoturismul respectiv nu poate fi înregistrat în baza națională de date cu ITP-ul efectuat pe teritoriul altui stat.

Codul Rutier. Înmatricularea mașinii se suspendă

Stațiile ITP din alte state nu vor putea emite documente având la bază același sistem de analiză precum cel aplicat în România. Conform legii, înmatricularea vehiculului se suspendă în momentul expirării ITP-ului. Potrivit Registrului Auto Român, restricția este anulată după noua verificare tehnică periodică.

Revista presei