Codul Rutier. Amenzi usturătoare pentru șoferii cu alarmă pe mașină

Codul Rutier. Amenzi usturătoare pentru șoferii cu alarmă pe mașină Amendă de circulație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Şoferii din România se confruntă curiscul de a primi amenzi semnificative dacă încearcă să-şi protejeze maşina folosind anumite metode.

Codul Rutier. Proprietarii de vehicule din România au opțiunea de a instala un sistem sonor antifurt, cunoscut și sub denumirea de alarmă auto, pentru a descuraja potențialii hoți. Numai că, ei trebuie să fie atenți la ce tip de alarmă își instalează.

Codul Rutier. Ce alarme nu își pot instala șoferii pe mașină

Conform prevederilor actuale ale legislației rutiere, cetățenii români nu au permisiunea de a instala orice tip de alarmă auto. Pot doar utiliza sisteme sonore antifurt care sunt în conformitate cu regulile stabilite de lege privind nivelul de zgomot și durata sunetului emis.

În absența respectării acestor reguli, șoferii români se expun riscului de a primi amenzi de aproape 3.000 de lei. Proprietarii de vehicule au opțiunea de a instala sisteme de alarmă auto, având ca scop împiedicarea sau îngreunarea furturilor din mașină sau chiar a vehiculului în sine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Codul Rutier stabilește, de asemenea, specificațiile pe care trebuie să le respecte alarmele auto.

Mai precis, semnalul emis de alarmă nu trebuie să depășească o durată de un minut. În plus, nivelul de intensitate al semnalului acustic trebuie să rămână sub un anumit limită prestabilită.

Conform Ordinului nr. 536/1997 al Ministerului Sănătății, care aprobă normele de igienă și oferă recomandări privind mediul de trai al populației, nivelul maxim permis al zgomotului pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (între orele 22.00 și 06.00).

Sursa: Dreamstime.com

Alarmele auto sensibile sunt interzise

Nivelul de zgomot este calculat în interiorul unei încăperi cu ferestrele închise.

De asemenea, conform Regulamentului de aplicare a legii, sunt interzise și alarmele auto foarte sensibile, care se activează în momentul în care trece o altă mașină. Și în aceste situații riști o amendă.

„Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se precizează în document