Avertismente pentru șoferii gălăgioși. Semnul rutier care îndeamnă la liniște

Avertismente pentru șoferii gălăgioși. Semnul rutier care îndeamnă la linișteSursa foto: Dreamstime

Avertismente pentru șoferii gălăgioși, prin intermediul unor semne de circulație care atrag atenția asupra mașinilor care poluează fonic.

Autoritățile din Amsterdam au montat sisteme, bazate pe senzori, care atrag atenția când este depășit nivelul admis de zgomot. În România, alarmele auto prea sensibile și prea zgomotoase pot aduce amenzi uriașe proprietarilor de vehicule pe care sunt montate.

Avertismente pentru șoferii gălăgioși în orașul Amsterdam, din Olanda. Autoritățile au montat sisteme menite să le atragă atenția șoferilor atunci când mașinile lor depășesc nivelul admis de zgomot. Este vorba despre semne rutiere, echipate cu senzori speciali de detectare a zgomotului.

Atunci când un șofer sau un motociclist circulă prin zona lor de acțiune și produce un zgomot prea mare, afișajul semnului rutier transmite un mesaj. Șoferii vor vedea pe display, cuvintele „TE LUID”, adică „Prea tare”, în limba olandeză, conform nieuwsmotor.nl.

Semnele rutiere se vor aprinde, de exemplu, când trece un vehicul al cărui motor a fost modificat în mod deliberat. Mulți teribiliști fac astfel de motoare pentru a-și face vehiculele să sune precum o mașină de curse.

Tot la Amsterdam, autoritățile au mai impus o măsură pentru reducerea nivelului de poluare fonică. Acestea au montat, pe șosele, camere „inteligente”, care identifică și sancționează șoferii prea zgomotoși.

semn rutier, Amsterdam

Sursa foto: nieuwsmotor.nl

Avertisment pentru șoferii gălăgioși

Măsura adoptată în Amsterdam are la bază o statistică a Europulse. Conform acesteia, 20% dintre locuitorii Uniunii Europene suferă din cauza poluării fonice. Zgomotul în exces provoacă boli grave precum cele coronariene, tulburări de somn, nevroze și problemele de dezvoltare la copii.

De asemenea, OMS estimează că, anual, nivelurile ridicate de zgomot din UE provoacă 12.000 de decese premature. Tot din acest motiv, anual se înregistrează 48.000 de cazuri de boală coronariană și 22 de milioane de cazuri de iritabilitate cronică.

aparat de măsură nivel zgomot

Sursa foto: Dreamstime

Alarmele prea sensibile aduc amenzi usturătoare

Avertisment pentru șoferii gălăgioși. În România, sistemele sonore antifurt montate pe vehicule trebuie să respecte anumite restricții de zgomot. Legea impune ca alarmele auto să nu depășească un anumit prag fonic. Conform Codului rutier, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut. Tototdată, intensitatea acestuia trebuie să se încadreze în anumite limite de prag fonic. Valoarea maximă, pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00). O alarmă nu trebuie să depășească aceste praguri care sunt stabilite într-o cameră cu ferestrele închise.

Regulamentul de aplicare a Codului rutier interzice alarmele auto foarte sensibile, care se declanșează la trecerea unei altei mașini.

„Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, prevede documentul.

Cei care nu se conformează riscă amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte. Cum în acest an punctul de amendă are valoarea de 145 de lei, sancțiunile sunt între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News