Codul Rutier 2023. O defecțiune minoră a mașinii vă poate lăsa pietoni. Nici amenzile nu sunt mici

Codul Rutier 2023. O defecțiune minoră a mașinii vă poate lăsa pietoni. Nici amenzile nu sunt mici sursa: Arhiva EVZ

Potrivit Codului Rutier aflat în vigoare, șoferii pot primi amenzi usturătoare dacă neglijează o anumită defecțiune tehnică a mașinii. Pot rămâne și fără permis și fără certificatul de înmatriculare.

Șoferii care au probleme cu sistemul de iluminare al mașinii riscă amenzi usturătoare dacă sunt prinși că circulă pe drumurile publice. Pot rămâne chiar și fără permis dacă becurile farurilor sau ale sistemului de semnalizare nu funcționează. De asemenea, conducătorii auto pot fi sancționați și dacă becurile nu sunt omologate.

Aceste defecțiuni îi pot pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic care nu pot să își dea seama de exemplu dacă mașina din fața loc frânează sau semnalizează.

„Circulația cu un autovehicul cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc constituie o contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni“, se arată în Codul Rutier. Șoferii pot primi o amendă cuprinsă între 870 și 1160 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rămân fără permis

Legislțația prevede și două situații în care polițiștii pot reține certificatul de înmatriculare al mașinii, dar și permisul conducătorului auto:

Dacă vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare

Dacă vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate, potrivit antena3.ro.

Sancțiuni majorate în 2022

Anul trecut, au fost majorate amenzile în cazul depășirilor neregulamentare și a vitezei excesive. Șoferii care sunt prinși că depășesc pe linie ccontinuă se aleg cu permisul suspendat pentru 60 de zile și o amendă cuprinsă între 870 lei – 1.160 lei. Dacă în urma depășirii s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, permisul se suspendă pentru 90 de zile, iar amenda este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

De asemenea, șoferii care sunt prinși că circulă cu o viteză cu 70 km/h peste limita maximă admisă, riscă să rămână fără permis pentru 120 de zile, iar amenda poate ajunge până la 2.900 de lei.

Și comportamentul agresiv în trafic este sancționat cu amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei și reținerea permisul pentru 30 de zile.