Codul Muncii a fost modificat. Klaus Iohannis a promulgat legea

Codul Muncii a fost modificat. Klaus Iohannis a promulgat legea Sursa: Facebook/ Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede modificarea Codului Muncii și Codului Administrativ. Ce se schimbă pentru angajați și angajatori.

Proiectele de modificare a Codurilor Muncii și celui Administrativ fuseseră aprobate de Camera Deputaților ca for decizional în luna septembrie.

Klaus Iohannis a promulgat legea de modificare a Codului Muncii

Printre schimbări se numără acordarea de către angajator a unui concendiu pentru îngrijirea sau ajutorarea unor rude ori persoane care locuiesc în aceeași gospodărie. Pentru a putea intra în vigoare modificările aduse celor două Coduri, proiectul aprobat de Camera Deputaților, ca for decizional, fusese dat spre promulgare președintelui României.

Astfel, angajații din sistemul public vor putea efectua munca de la distanță, prin intermediul platformelor online, dar doar în anumite situații. Funcționarii publici vor putea lucra în regim de telemuncă, dar și de muncă la domiciliu, însă doar timp de cinci zile pe lună, fiind eligibili angajații din sistemul public care au copii mai mici de 11 ani, care au rude în îngrijire sau care au o stare de sănătate incompatibilă cu deplasarea la locul de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificările la Codul Muncii și Codul Administrativ vin cu noi obligații

Mai mult, salariații vor avea dreptul de a cere trecerea pe un post vacant ce asigură condiţii de muncă mai bune, asta dacă s-a încheiat perioada de probă şi salariatul are o vechime de cel puţin jumătate de an la acelaşi angajator, iar cel din urmă are obligația de a formula un răspuns în scris, în termen de 30 de zile de la primirea cererii.

În plus, angajatorul va fi obligat să acorde, la solicitarea angajatului, un număr de cinci zile lucrătoare într-un an drept concediu de îngrijire a rudelor sau apropiaților din aceeași gospodărie și care au nevoie de asistență. Acest concediu nu va fi inclus în concediul de odihnă anual şi va fi considerat vechime în muncă şi în specialitate, îngrijitorii beneficiind și de asigurare în sistemul de sănătate fără plata contribuţiei, conform Știrileprotv.ro.