Codul "idilelor de birou"

Codul "idilelor de birou"

Tot mai multe firme impun la angajare semnarea unui „contract sentimen­tal“ pentru a evita neplacerile provocate de amorurile de la locul de munca.

Aproximativ 70 la suta dintre sa­lariati au sau au avut o relatie cu un coleg sau o co­lega de serviciu, situatie care poate deveni neplacuta atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, scrie cotidianul britanic „The Daily Te­legraph“. In aceste conditii, in Marea Britanie capata amploare moda sem­narii de „contracte sentimentale“, care sa protejeze ambele parti. Cand o „idila de birou“ ajunge sa se destrame, de suferit au nu doar cei implicati direct, ci si colegii sau firma pe ansamblu. Locul de munca poate deveni teren minat, plin de acuzatii de favoritism, dis­criminare sau „spionaj in asternut“ - dintre care multe se concretizeaza in procese si despagubiri usturatoare.

Raspunsul multor companii pare sa fie „contractul sentimental“, prin care angajatii sunt obligati sa-si martu­riseasca deschis relatia, pentru a se proteja pe ei si conducerea in caz ca aceasta se sfarseste prost. „Contractele sentimentale“ - „love contracts“ - au tra­versat oceanul din America pro­cesomana, unde procesele pentru con­cedieri nejustificate ii costa pe angajatori sume uriase - sute de milioane de dolari - in fiecare an. Apro­ximativ un sfert din companiile din SUA le cer acum angajatilor sa notifice conducerea despre relatiile de la locul de munca si sa se oblige ca nu le vor amesteca in activitatea profesionala.

Avantaje reciproce

„Angajatorii sunt interesati sa se protejeze de posibilele repercusiuni ale aventurilor. Daca angajatii sunt de acord ca relatiile de lucru sunt consim­tite si nu pot fi tratate ca hartuire se­xu­ala atunci cand se incheie, este mult mai putin probabil ca ei sa mai dea in judecata firma daca trebuie sa se mute in alt serviciu“, explica Barry Mordsley, presedintele International Bar Associ­ation. „Recu­noa­sterea unei aventuri ajuta si la eliminarea resentimentelor celorlalti angajati, care ar putea ame­ninta compania daca apreciaza ca un coleg a fost promovat ca urmare a unei relatii amoroase“, a adaugat el.

GREU DE RESPECTAT

Contracte sentimentale derutante

Fara a combate utilitatea unor astfel de contracte, Rob Briner, profesor de psi­hologie organizationala la Colegiul Birkbeck al Universitatii din Londra, spune ca acestea pot fi uneori extrem de confuze. „In ce stadiu trebuie sa anunti ca se petrece ceva. Conteaza un mic flirt, un semn cu ochiul pe coridor? Este foar­te dificil pentru angajati sa ia o decizie in acest sens“, afirma Briner, in opinia caruia companiile sunt mai degraba preocupate de scaderea productivitatii.

Ne puteți urmări și pe Google News