Preşedintele PNL,siune Ludovic Orban, a anunţat, luni, că liberalii vor trimite o scrisoare către CCR prin care vor cere judecătorilor Curţii să amâne dezbaterea sesizării asupra modificărilor Codului de procedură penală, până la exprimarea unei opinii de către Comisia de la Veneţia.

„PNL trimite o scrisoare către CCR pentru a amâna dezbaterea sesizării de neconstituţionalitate înaintată de opoziţie contra proiectului de lege privind Codul de procedură penală, de asemenea această amânare o solicităm până la adoptarea unui punct de vedere de către Comisia de la Veneţia", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului.

Tot marţi, PNL va trimite o scrisoare către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prin care solicită suspendarea dezbaterilor la Codul penal până la pronunţarea Comisiei de la Veneţia.

„Astăzi Biroul Executiv al PNL a luat decizia de a trimite către preşedinţii celor două Camere, o scrisoare în care solicităm suspendarea dezbaterilor la Codul penal până când Comisia de la Veneţia se va pronunţa asupra modificărilor propuse. Nu credem că există temei serios pentru a argumenta urgenţa atât în ceea ce priveşte dezbaterea şi adoptarea Codului Penal, cât şi analiza sesizării noastre şi vom solicita printr-o scrisoare cu toate argumentele către presedinţii celor două Camere şi CCR să se amâne, până la sosirea unui răspuns de la Comisia de la Veneţia. Am hotărât să ne opunem la toate propunerile care afectează un Cod penal care să ne permită lupta împotriva corupţiei şi să pregătim sesizarea la CCR dacă majoritatea nu va ţine cont de solicitarile noastre", a adăugat liderul PNL.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit perioada sesiunii extraordinare pentru intervalul 1-19 iulie, pentru ca aleşii să poată finaliza, prin procedură parlamentară, modificarea prevederilor Codului Penal. Şi Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară pentru perioada 3-19 iulie, a decis Biroul Permanent, potrivit mediafax.ro

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, urmând ca în sesiune extraordinară să fie votat Codul penal. USR şi PNL au atacat deja modificările la Codul de Procedură Penală la CCR.

Pe 21 iunie, PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională a României asupra modificării aduse Codului de procedură penală, proiect adoptat săptămâna aceasta de Legislativ. Opoziţia argumentează că încalcă în primul rând principiul bicameralismului, iar circa 100 de articole care se bat cap în cap sunt neconstituţionale.