Evenimentul ZileiPoliticaCodul de conduită al parlamentarilor: Discursurile indecente, interzise

Codul de conduită al parlamentarilor: Discursurile indecente, interzise

Codul de conduită al parlamentarilor: Discursurile indecente, interzise
„Evenimentul zilei” a obținut în exclusivitate varianta finală a Codului de Conduită al senatorilor și deputaților, un document negociat de partide și care introduce reguli legate de transparență, ținută vestimentară și limbaj

Potrivit proiectului convenit de partidele parlamentare și care va fi adoptat de Parlament săptămâna viitoare, „în exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt în serviciul poporului” și parlamentarii „au obligația să acționeze cu onoare și disciplină ținând cont de principiile separației și echilibrului puterilor în stat, transparenței, probității morale, responsabilității și respectării reputației Parlamentului”. 

De asemenea, Codul de Conduită spune că „deputații și senatorii au obligația să informeze cetățenii despre acțiunile pe care le întreprind și despre inițiativele legislative sau punctele de vedere pe care le susțin în exercitarea mandatului lor”.

Cadouri

Aleșii vor mai fi obligați „să declare orice cadouri sau avantaje primite în exercițiul funcției, cu excepțiile prevăzute de Legea nr.251/2004 privind unele măsuri referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acțiuni de protocol în exercitarea mandatului sau a funcției”, iar un capitol referitor la independența parlamentarilor apare o prevedere potrivit căreia „deputații și senatorii nu trebuie să încheie nicio înțelegere prin care să condiționeze votul exprimat în exercitarea mandatului de vreun avantaj financiar”.

Obiectivitate

Codul de Conduită mai prevede că „în exercitarea mandatului lor, deputații și senatorii trebuie să dea dovadă de obiectivitate” și „au îndatorirea de a acționa cu competență și corectitudine în exercitarea atribuțiilor și în aducerea la îndeplinire a obligațiilor ce le revin”. De asemenea, deputații și senatorii „au obligația de a participa la activitățile parlamentare, de a fi în contact cu cetățenii și de a exercita întro manieră transparentă mandatul lor”, se arată în documentul obținut de EVZ. O altă prevedere din Codul de Conduită este că „deputații și senatorii au obligația să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influența acțiunile lor publice”.

Vestimentația

Proiectul are un capitol special referitor la conduita senatorilor și deputaților în Parlament. „Deputații și senatorii trebuie să asigure prin atitudine, limbaj, conduită și ținută solemnitatea ședințelor parlamentare și bunul mers al activităților desfășurate în cadrul structurilor parlamentare”, prevede Codul de Conduită. De asemenea, „parlamentarii trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase”.

Sancțiuni

Abaterile de la Codul de Conduită vor fi analizate de comisiile juridice din Parlament și sancțiunile merg de la avertisment, retragerea cuvântului în plen, eliminarea din ședinte până la refuzul concediului de odihnă sau pierderea indemnizației sau a diurnei.

Scandal

Surse parlamentare au spus EVZ că la o discuție informală care a avut loc pe marginea codului de conduită, aleșii s-au certat pe amendamentele propuse. Unul dintre motivele de dispută a fost prevederea legată de persoanele pe care le reprezintă parlamentarul. Cei de la UDMR și minorități susțineau că trebuie introdusă în Cod o prevedere referitoare la faptul că parlamentarul reprezintă interesul cetățenilor comunității lor. Solicitarea a fost respinsă, deoarece a fost considerată restrictivă pentru restul româ- nilor, spun sursele EVZ.


Accesează: