Astăzi, de la ora 19.30, Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) găzduieşte o nouă reprezentaţie a spectacolului realizat după culegerea de cântece transilvane "Codex Caioni", prima după cele două care au avut loc aici acum un an.
Creat cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti (IFB), spectacolul este realizat şi susţinut de Ansamblul „XVIII-21, le baroque nomade” (înfiinţat şi condus de dirijorul Jean-Christophe Frisch), în cadrul celei de-a doua Stagiuni de muzică veche, organizată de IFB şi MNAR.
Lucrarea „Codex Caioni”, descoperită din întâmplare în a doua jumătate a secolului XX, poartă numele unui organist franciscan – Ioan Căianu – care timp de treizeci de ani a transcris toate melodiile şi dansurile care puteau fi auzite în Transilvania secolului al XVII-lea, precum şi propriile sale compoziţii.
După ce a descoperit valoarea muzicii din această culegere excepţională, Jean-Christophe Frisch, împreună cu ansamblul său şi alături de muzicieni şi dansatori români, invită publicul la această montare pasionantă. O scenografie originală, semnată de Olivier Balazuc, dă o nouă înfăţişare acestui spectacol creat în toamna lui 2007 la Bucureşti şi reprezentat apoi cu ocazia a numeroase festivaluri muzicale în Franţa, în vara acestui an.
Biletele vor fi disponibile la MNAR înainte de începerea concertului şi costă 10 lei (preţ întreg) sau 5 lei (preţ redus – elevi, studenţi, pensionari).