Judetele Prahova, Buzau, Brasov si Covasna au primit aseara avertizare cod rosu privind riscul de viituri majore.
Hidrologii spun ca avertizarea este valabila pana maine la pranz. Debitele raurilor Prahova, Doftana, Teleajen, Buzau si Ghimbasel au depasit ieri cotele de pericol.
Ca urmare a precipitatiilor abundente, traficul este inchis pe DN 1 A, din localitatea Cheia pana la limita cu judetul Brasov, DN 10, la km 109, DN 1 A, in localitatea Fundata. Pe centura Sinaia, intre localitatile Posada si Sinaia, apa a ajuns pe carosabil, iar pe DN 7 A, pe distanta Brezoi-Voineasa-Obarsia Lotrului, au avut loc mai multe viituri, drumul fiind inchis.
Intre Sinaia si Azuga, raul Prahova a depasit cota de inundatii
Situatia este grava in judetul Prahova, unde debitul raului Prahova a depasit cota de inundatie intre Sinaia si Azuga, dupa ce aproape doua zile precipitatiile au fost de peste 60 de litri pe metrul patrat. Angajatii de la Drumuri Nationale spun ca exista pericolul ca viitura sa ajunga pe DN 1 si la calea ferata. In total, au fost inundate 50 de gospodarii, iar trei drumuri comunale au fost rupte de viitura.
De asemenea, ramane valabil codul portocaliu pentru judetele Arges, Brasov, Caras-Severin, Gorj, Ialomita, Mehedinti, Timis, Sibiu si Valcea, potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.
Pe de alta parte, meteorologii spun ca astazi va mai ploua local doar in sud, est si centru, iar precipitatiile nu vor mai fi insemnate cantitativ. Maine si luni va mai ploua slab, izolat, in sud si est, iar in rest cerul va fi variabil. „Pana la jumatatea saptamanii viitoare, vremea va fi in general frumoasa”, precizeaza meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie.
Benefic Ploile i-au bucurat pe agricultori
Precipitatiile din aceste zile sunt „excelente” pentru culturile de prima urgenta, cum ar fi mazarea, plantele furajere, orzoaica, sfecla de zahar si graul de primavara, sustin specialistii din agricultura. „Din pacate, pentru culturile de grau si porumb, precipitatiile de acum nu sunt suficiente. Ar trebui sa se repete ploile la doua saptamani pentru a se reface rezerva de apa din sol”, explica dr. Valeriu Tabara.
Acesta a mai spus ca ploile si vremea rece vor afecta pomii care au inflorit deja - caisul, piersicul sau prunul. In acelasi timp, vremea este benefica pentru plantatiile de vita-de-vie, meri sau ciresi.
Efecte
Mai multe judete au fost afectate de viituri
In judetul Arges, intrarea pe Transfagarasan a fost inchisa in comuna Arefu. Un podet a fost luat de ape la Poienarii de Muscel, izoland zece familii. In judetul Buzau, zeci de localitati au ramas fara curent electric. La Siriu, oamenii au sapat santuri pentru ca apa sa nu le intre in case.
Ei se aflau aseara in pericolul de a fi evacuati. In judetul Covasna, peste 60 de case din Sita Buzaului au ramas izolate dupa revarsarea raului Buzau, iar la Brezoi, in judetul Valcea, 200 de familii s-au confruntat cu aceleasi probleme dupa ce apele raului Vasilatului au distrus un pod. Si raul Milcov din judetul Vrancea a rupt doua podete si a izolat doua sate.
Nea si vreme rea
Zapada mieilor zapaceste Europa
Dupa o iarna neobisnuit de calduroasa, mare parte a Europei traverseaza un inceput de primavara caracterizat de ninsori, viscole si ploi torentiale. Caderile masive de zapada produse in noaptea de joi spre vineri in Elvetia au perturbat traficul de pe aeroportul din Zürich. Stratul de zapada a atins 15 centimetri si continua sa ninga. Masini de deszapezire au fost mobilizate pentru a curata pistele.
In Germania, unde ninge de cateva zile, doi automobilisti si-au pierdut viata joi seara, intr-un accident produs in apropiere de Sundern, in vestul tarii, din cauza faptului ca autostrada era acoperita de zapada. Potrivit politiei, doar in regiunea Leipzig s-au produs peste o suta de accidente vineri dimineata. Autostrada in directia orasului Erfurt a fost complet blocata timp de mai multe ore.
Numerosi arbori au cazut pe drumuri, fiind acoperiti de zapada. Neasteptata revenire a iernii i-a prins nepregatiti pe multi nemti, care, vazand temperaturile ridicate din ianuarie-februarie, nu s-au mai ingrijit de rezervele de combustibil pentru incalzirea locuintelor. Cum mercurul din termometre a coborat pana la 00 Celsius, multi au dardait prin case sau la birouri.
O situatie similara s-a inregistrat si in Spania, unde saptamana a debutat cu un viscol aprig, dar si in Austria, unde 10.000 de locuinte au ramas fara curent electric. Singurii care s-au bucurat de aceasta vreme au fost hotelierii din statiunile montane ale Austriei si Elvetiei. (Stela Spataru)