Evenimentul Zilei > Actualitate > Cod roșu la vaccinurile obligatorii pentru copii!
Cod roșu la vaccinurile obligatorii pentru copii!

Cod roșu la vaccinurile obligatorii pentru copii!

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, reclamă o situație dezastruoasă moștenită de la fosta conducere. Cele cinci vaccinuri obligatorii pentru imunizarea copiilor sunt insuficiente sau chiar neachiziționate

La preluarea mandatului, acum două săptămâni, am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate”, a declarat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății. Demnitarul a ținut să precizeze că „această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a echipei de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile, sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul”.

Din cele cinci vaccinuri obli gatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente.

Situația vaccinurilor la 31 decembrie 2016

1. Vaccinul BCG este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii nou născuților de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită și encefalită în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch.

Stoc de 350.000 doze la nivel național/stoc suficient.

MS va demara procedurile de achiziție pentru anul 2017 după alocarea bugetului.

2. Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B.

Stoc de 22.300 doze la nivel national. În prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România.

MS a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE.

Precizăm că în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea pro tecției copiilor născuți din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta sarcinii de șase săptămâni.

3. Vaccinul HEXAVALENT diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa – VPI – HiB – HB) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni.

MS a finalizat în luna decembrie licitația de achiziție a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului.

4. Vaccinul rujeolic-rubeolic- oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni, cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare.

Stoc de 200.000 doze la nivel național. În județele unde produsul este în curs de consumare se vor realiza redistribuiri.

5. Vaccinul diftero-tetanopertussis acelular, poliomielitic inactivat (DTPa – VPI) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani.

Stocurile sunt epuizate din cauza faptului că în 2016 nu a fost achiziționat.