COD ROȘU de INUNDAȚII prelungit. Noapte de COȘMAR pentru locuitorii din Oltenia. Doi oameni și-au pierdut viața
- Alexandra Ciliac
- 30 iulie 2014, 08:21
Locuitorii din Gorj, Vâlcea și Argeș au avut o noapte de coșmar, după ce ploile au provocat inundații de proporții. Sute de gospodării au fost distruse ca urmare a ploilor torenţiale care au provocat scurgeri de pe versanţi şi au dus la revărsarea mai multor cursuri de apă. Hidrologii au prelungit avertizarea COD ROŞU, din judeţele Gorj şi Vâlcea, până în data de 30.07.2014 ora 09:00 pentru râurile: Gilort amonte s.h. Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe Olteţ şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt).
Zeci de case şi sute de curţi din opt localităţi ale judeţului Teleorman au fost inundate. Potrivit unui bilanţ dat publicităţii marţi noapte de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în urma cantităţilor mari de precipitaţii, a scurgerilor de pe versanţi şi a revărsării râurilor Tecuci şi Clăniţa şi a pâraielor Burdea şi Câinelui s-au produs inundaţii în comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivalea Moşteni, Vedea, Balaci, Dideşti, Siliştea Gumeşti şi Scurtu Mare.
În județul Teleorman au fost afectate de inundaţii 44 de case, 230 de curţi, 178 de anexe gospodăreşti, 63 de hectare de păşuni şi fâneţe şi 963 de hectare de teren arabil. De asemenea, viiturile au avariat 13 podeţe şi au acoperit peste 23 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale, iar 360 de fântâni nu pot fi folosite din cauză că au fost colmatate.
În Argeș, sute de persoane au fost evacuate, cea mai afectată fiind localitatea Bascov, unde în unele zone apa atinge doi metri înălţime, ajungând până la acoperişurile caselor, arată ultimele informaţii furnizate de Prefectura Argeş. Situaţii similare, unde apa ajunge până la acoperişul caselor, sunt şi în localităţile Uda şi Vedea. În judeţul Argeş, un bărbat de 72 de ani şi-a pierdut viaţa, marţi după-amiază, după ce a fost luat de o viitură în localitatea Vedea. Tot în acest judeţ un bărbat a fost găsit mort la câteva ore după ce fusese dat dispărut, acesta fiind luat de o viitură pe pârâul Merişani din localitatea cu acelaşi nume.
În județul Vâlcea, peste 20 de localităţi sunt afectate de inundaţii. De asemenea, potrivit ultimelor informaţii furnizate, marţi seară, de Poliţia Vâlcea, trei sate sunt izolate în zona Păuşeşti, după ce un drum comunal a fost distrus de ape. Şi drumul judeţean 703, care face legătura între localităţile Racoviţa şi Perişani, este blocat din cauza aluviunilor.
În localitatea Vaideeni din judeţul Vâlcea, 42 de persoane au rămas izolate pe o insuliţă, marţi după-amiază, între apele umflate ale pârâului Luncavăţ, după ce casele le-au fost luate de viitură. Sinistraţii au fost evacuaţi cu elicopterele. Prefectul judeţului, Dumitru-Nicu Cornoiu, spunea că oamenii vor fi duşi la şcoală sau la unele pensiuni existente în zonă, precizând că nu există probleme legate de spaţiile de cazare, deşi numărul persoanelor care nu vor mai avea unde să se întoarcă acasă în cătunul distrus de ape ar putea ajunge la aproape o sută, în condiţiile în care nu toţi se aflau în localitate în momentul în care au venit viiturile. În localitatea Vaideeni au mers, marţi după-amiază, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea şi ministrul Apărării, Mircea Duşă.
Vaideeni nu este singura localitate din judeţul Vâlcea grav afectată de inundaţii. Astfel, o familie formată din trei persoane a fost evacuată dintr-o casă din localitatea Lăpuşata, la scurt timp după ce oamenii au fost scoşi din zona de pericol casa fiind luată de viitură, iar o persoană intrând în şoc şi fiind dusă la spital, a precizat prefectul judeţului. Conform acestuia, şi în localitatea Văldeşti mai multe familii au fost evacuate din casele din cauza viiturilor. Totodată, marţi după-amiază au fost inundate şi staţiunile Olăneşti şi Călimăneşti, dar şi localitatea Fârtăţeşti.
În judeţul Gorj, cele mai afectate localităţi sunt Bengeşti şi Novaci. La Novaci, o viitură puternică de peste trei metri a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi şi gospodării, sute de oameni fiind evacuaţi. Aceste localităţi au fost inspectate şi de premierul Victor Ponta, însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea.
Peste 1.600 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști, jandarmi – au intervenit cu peste 400 de mijloace tehnice, pentru salvarea persoanelor afectate de inundațiile din cele 10 județe: Alba, Argeș, Caraș Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman și Vâlcea.
Până miercuri, 30 iulie, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu în amonte de confluenţa cu Gilort, Jiu sector aval Răcari, afluenţii de dreapta ai Jiului (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, Vedea în sectorul aval Văleni (judeţul Teleorman), Teleorman în aval de Tătărăştii de Sus (judeţul Teleorman), Dâmboviţa, pe cursul mijlociu (judeţul Dâmboviţa), Neajlov, Sabar şi alte râuri mici din bazinul Argeşului (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa amonte confluenţă cu Cricovul Dulce şi afluenţii mici din judeţele Dâmboviţa şi Prahova.