Cod galben de furtuni, viituri și inundații pentru următoarele 24 de ore. Harta cu județele afectate

Cod galben de furtuni, viituri și inundații pentru următoarele 24 de ore. Harta cu județele afectate Viituri. Sursa: Arhiva EVZ

Cod galben de furtuni. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, avertizări de viituri și inundații pentru următoarele 24 de ore. Mai multe județe din țară vor fi afectate.

Cod galben, portocaliu și roșu de furtuni, viituri și indundații

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor deatenție, transmiste INHGA.

Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Arad, Hunedoara, Neamţ, Bacău şi Iaşi.

Cod galben, portocaliu și roșu de furtuni, viituri și indundații

Ne puteți urmări și pe Google News

Bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenție le puteți analiza pe site-ul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Avertizările sunt pentru perioada:11.06, ora 12:00 – 12.06, ora 10:00

În comunicat se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Așadar, potrivit hidrologilor, în intervalul 11 iunie-12 iunie, se vor produce viituri, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie. În acest sens s-au emis următoarele avertizări:

Cod galben: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

Cod portocaliu și roșu de furtuni, viituri și indundații

Cod portocaliu: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

Cod roșu: Risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele. În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTELOR DE PERICOL / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor, potrivit hidro.ro.

Revista presei