Coaliția reduce administrația locală. Circa un om din fiecare primărie

Coaliția reduce administrația locală. Circa un om din fiecare primărie Sursa foto: dreamstime.com

Coaliția de guvernare s-a pus de acord în legătură cu reducerea posturilor din administrația publică. Cei doi parteneri politici, PSD și PNL, au stabiit că vor fi făcute și o serie de reduceri de personal, la cabinetele demnitarilor. La o primă estimare, se pare că vor fi disponibilizate în jur de 3.000 de persoane, adică circa un om de fiecare primărie.

Coaliția de guvernare PSD – PNL a ajuns la un acord pentru reducerea posturilor din administrația publică, anunțată de premierul Marcel Ciolacu. Cei doi parteneri de guvernare au convenit și la unele măsuri care să ducă la disponibilizări din sistemul public, conform unor surse politice. Astfel, vor fi reduși numărul de consilieri care lucrează la cabinetele președinților și vicepreședinților de consilii județene ale primarilor și viceprimarilor. Nu este un secret pentru nimeni faptul că în astfel de funcții angajările se fac, de regulă, din rândul membrilor de partid, fără a se ține cont de competență sau de expertiza profesională.

Conform Codului Administrativ, există 13 posturi de consilier personal la cabinetul primarului general al Capitalei, câte șase posturi la cabinetele președinților de consilii județene, ale primarilor municipiilor reședință de județ și ale primarilor sectoarelor municipiului București precum și la cancelaria prefectului;

Primarii de comune, orașe și municipii își pot angaja câte doi consilieri personali, conform legii, la fel ca și vicepreședinții consiliilor județene, viceprimarii Capitalei, ai municipiilor reședință de județ și ai sectoarelor municipiului București. Legea mai prevede câte un post de consilier pentru cabinetele viceprimarilor comunelor, orașelor și municipiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Posturile de consilieri sunt, cu unele excepții, sinecuri, pentru cei care nu-și găsească loc prin alte structuri ale administrației publice. Iar salariile sunt dintre cele mai mari, invers proporțional cu munca depusă.

În aceste condiții, PSD și PNL au ajuns la concluzia că aceste posturi ar putea fi reduse cu 50%. De exemplu, dacă un primar de municipiu reședință de județ are, la cabinet, șase consilieri, numărul lor va fi redus la jumătate. Se estimează că prin reducerea posturilor de la cabinetele primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene se vor disponibiliza în jur de 3.500 de persoane.

Având în vedere că România are 2.685 de comune și 263 de orașe, deci în total 2,948 de primării, plus 41 de consilii județene, ar însemna cam 1,2 persoane disponibilizate din fiecare instituție.

PSD și PNL propun comasarea unor instituții

Pe de altă parte, tot în scopul economisirii banilor la buget, PSD și PNL intenționează să comaseze unele instituții cu atribuții similare. La acest moment, însă, este vorba doar de o intenție, dat fiind că nu există analiză cu privire la instituțiile care ar putea fi comasate și la impactul bugetar pe care îl va avea măsura.

De altfel, reglementările privind comasarea, dacă vor fi adoptate, vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Există intenția să fie comasate direcțiile de tineret-sport, la nivel județean și cele de cultură.

Într-o a doua etapă se va opera la nivelul inspectoratelor școlare și a DSP-urilor, care ar putea avea coordonare regională, dar și a Oficiilor de Cadastru.

Marcel Ciolacu, guvern

Premierul anunță măsuri pentru reducerea deficitului bugetar sursa foto: EVZ

Ciolacu și-a dat termen până la finalul lui august

Premierul Marcel Ciolacu susține că, în urma discuţiilor purtate în coaliţie, 99% dintre măsurile privind reforma administrativă au fost stabilite deja. La fel au fost decise și o parte dintre măsurile fiscale. El a precizat că este nevoie de reforme pentru a reduce deficitul bugetar, astfel încât să nu fie suspendate fondurile europene.

„Cert este, dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din Codul fiscal, toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei în România. (...) România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut.

Deci, un deficit mai mare de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia în acest moment nicio măsură. Ce înseamnă acest lucru? Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari pentru acoperirea deficitului şi, cum e şi normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024 la o instabilitate politică”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Aleph News.

Actele de reglementare privind măsurile ce vor fi adoptate în vederea reducerii deficitului urmează să fie aprobate până la sfârşitul lunii august. Guvernul va aproba concomitent ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi pe cea privind măsuri fiscale prin care să crească veniturile la buget.