Evenimentul Zilei > Actualitate > Leac băbesc. Coada-calului, inamicul NR. 1 al infecției urinare
Leac băbesc. Coada-calului, inamicul NR. 1 al infecției urinare

Leac băbesc. Coada-calului, inamicul NR. 1 al infecției urinare

Mai ajută afinele și spălăturile cu mușețel iar ceaiul de merișor curăță vezica. Dar până la urmă tot antibioticul e de bază

Infecțiile urinare sunt declanșate de acțiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afecțiunii sunt urinările frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri. Boala este întâlnită mai des la femei și apare din cauză că diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar, se multiplică și, în timp, perturbă funcționarea normală a rinichilor și a căilor urinare. Bacteria E. coli este cea mai frecventă cauză. În 80% dintre cazuri (valabil pentru infecțiile urinare comune), bacteria implicată este Escherichia coli (E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului și anusului.

Tratarea infecției urinare se face cu antibiotic, în cele mai multe cazuri

Tratamentul este unul antibiotic în cele mai multe cazuri, iar antibioticul este prescris de către medic, ținând cont, în principal, de rezultatul antibiogramei și de starea generală de sănătate a pacientului. În general, simptomele cedează prompt la tratamentul corect, dar, în ciuda acestui fapt, trebuie respectată cu strictețe durata de tratament indicată de medic, durată care poate varia de la trei până la mai multe zile în cazul infecțiilor repetate sau complicate. ITU severe pot necesita spitalizare și tratament antibiotic injectabil.

Coada-calului și afinele, efecte antibacteriene

Afinele au virtuți terapeutice. Proantocianinele, substanțe valoroase din compoziția fructelor, au efect antibacterian, mai ales contra E. Coli, care este responsabilă pentru majoritatea cistitelor, și previn aderența bacteriilor la pereții tractului urinar. Urmează o cură cu fructe proaspete, 300-500 g zilnic, sau poți să le consumi uscate, câte 100 g în fiecare zi. Datorită acțiunii calmante și dezinfectante, decoctul de coada-calului trebuie și el trecut pe lista cu leacuri ce te scapă de infecțiile urinare, informează gds.ro. Îl prepari din 5 grame de plantă la 250 ml de apă, fierbi 10 minute și bei amestecul zilnic, cel puțin 20 de zile. Ca să scapi de durerile provocate de infecțiile urinare, ai grijă și la igiena intimă. Usturimile de la urinare se mai liniștesc dacă te speli în zona genitală cu o infuzie de mușețel.

Ceaiul de merișor dezinfecteză vezica

Frunzele de merișor sunt de mare ajutor dacă vrei să reduci din simptomele deranjante ale infecțiilor urinare. Ele conțin substanțe antibacteriene și antimicotice, care țin piept bacteriilor din vezica urinară și creează un mediu nefavorabil înmulțirii acestora. Ceaiul binefăcător se face din două lingurițe de merișor la 100 ml de apă. Bei în fiecare zi câte două căni cu ceai de merișor, timp de zece zile.

Cum previi o infecție urinară

Consumă o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată, și menține o igienă intimă exemplară. Totodată, evită produsele igienice și cosmetice potențial iritante. Utilizatul deodorantelor, al pudrei de talc şi al gelurilor de duş în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante și cafeaua sunt iritante uretrale.