Evenimentul Zilei > Social > SCHIMBARE MAJORĂ propusă de CNAS! Cine sunt cei VIZAȚI. Informație de ULTIMĂ ORĂ
SCHIMBARE MAJORĂ propusă de CNAS!  Cine sunt cei VIZAȚI. Informație de ULTIMĂ ORĂ

SCHIMBARE MAJORĂ propusă de CNAS! Cine sunt cei VIZAȚI. Informație de ULTIMĂ ORĂ

CNAS anunță că a vor fi aduse modificări pentru Contractul-cadru pentru 2019, între care se regăsesște șo introducerea unei adeverințe emise de medic care să ateste starea de graviditate, astfel încât femeile să poată beneficia de pachetul de servicii, dar și creșterea valabilității biletelor de trimitere.

Potrivit CNAS, în această săptămână vor avea loc o serie de întâlniri cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale din domeniul medical pentru discutarea proiectului normelor metodologice de aplicare în acest an a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2018 – 2019 (HG nr. 140/2018).

Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul CNAS (www.cnas.ro), în secțiunea „Transparență decizională”, în data de 12 decembrie 2018, potrivit CNAS.

Confrom sursei citate, Casa de Asigurări de Sănătate a propus, în acest proiect, câteva modificări față de actul normativ în vigoare, între care se numără: introducerea unei adeverințe emise de medicul de familie care să ateste starea de graviditate, în baza căreia beneficiarele de pachet minimal de servicii medicale să poată beneficia de pachetul de bază de servicii medicale pe perioada sarcinii și lehuziei, după depunerea documentului la casa de asigurări de sănătate; majorarea de la 60 la 90 de zile a termenului de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialitățile clinice, pentru persoanele asigurate cu boli cronice. Printre noutăți se mai numără și renunțarea la obligativitatea reconfirmării biletului de trimitere pentru investigații de înaltă performanță în ambulatoriu, în cazul în care în perioada de valabilitate a acestui bilet a survenit internarea în spital a persoanei asigurate respective.

„Astfel se va evita efectuarea unei noi deplasări la medicul prescriptor al investigației, iar verificarea neefectuării respectivei investigații în timpul internării se va face direct la furnizorul de servicii paraclinice din ambulatoriu, pe baza biletului de externare sau a scrisorii medicale emise de spital; majorarea numărului de puncte corespunzătoare serviciilor conexe actului medical ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburări din spectrul autist”, se arată într-un comunicat transmis de CNAS.

Seria de consultări și negocieri cu organizațiile va continua până la sfârșitul lunii. Pe baza propunerilor formulate de aceste organizații, precum și a celor transmise în cadrul procesului de transparență decizională, va fi definitivat proiectul de act normativ, care se preconizează să intre în vigoare după 31 martie 2019.