CNA şi-a pus televiziunile în cap. Care este legătura cu tragedia de la Caracal

CNA şi-a pus televiziunile în cap. Care este legătura cu tragedia de la Caracal

În şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care a avut loc marţi, s-a luat decizia de a sancţiona mai multe posturi de televiziune cu somaţie publică.

Decizia a fost luată ca urmare a modului în care acestea au reflectat tragedia de la Caracal.

În perioada 26 - 31.07.2019, CNA a monitorizat 11 posturi de televiziune centrale de ştiri şi generaliste (emisiuni difuzate în 27 si 28.07.2019), precum şi 6 posturi locale şi regionale din judeţele Dolj şi Olt.

Potrivit CNA, aceste televiziuni au încălcat prevederile art. 45 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual potrivit carora „Orice persoana are dreptul la respectarea intimitatii in momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabila sau o nenorocire" , precum şi dispozitiile art. 41 alin. (1) lit. c) din acelaşi Cod conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza (...) c) imagini care exploateaza sau scot in evidenta traumele ori traumatismele unei persoane. Fac exceptie cazurile umanitare, pentru difuzarea carora este necesar acordul persoanei in cauza sau al familiei".

Antena 3 a primit somaţie deoarece în emisiunea „News Magazin" difuzata in data de 20.07.2019 nu au fost respectate prevederile art. 38, conform carora „Difuzarea inregistrarilor convorbirilor telefonice sau a corespondentei provenite din surse confidentiale ori a caror credibilitate nu este suficient verificata este permisa numai daca acestea prezinta un interes public justificat si sunt insotite de punctul de vedere al persoanei vizate".

Romania TV a fost sancţionată pentru ediţiile din 17 si 18.07.2019 ale emisiunii „Punctul Culminant" în care au fost încălcate dispozitiile art. 40 alin. (1) care prevede: „In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate si invitate sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt".

B1 TV a fost somată public pentru nerespectarea art. 40 alin. (2) la difuzarea editiilor din 02 si 04.08.2019 ale emisiunii „Actualitatea romaneasca": „In cazul in care acuzatiile prevazute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune conditii nediscriminatorii de exprimare pana la finalul aceluiasi program in cadrul caruia s-au facut acuzatiile. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt".

De asemenea, a fost sancţionat şi postul Pro TV, deoarece în cadrul emisiunii informative „Stirile Pro TV" din data de 19.07.2019 au fost incalcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b), potrivit carora „In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta".

Realitatea TV a încalcat dispoziţiile art. 70 alin. (1) în cadrul emisiunii „Breaking News" din 07.07.2019. „In cadrul programelor de stiri si dezbateri care abordeaza probleme de interes public privind minoritatile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta si un punct de vedere al acestora", potrivit ziare.com

Ne puteți urmări și pe Google News