Anul 2023 vine cu o cerere din ce în ce mai mare de forță de muncă în diferite domenii. Potrivit unui comparator, Bucureștiul ocupă primul loc în topul salariilor, urmat la mică diferență de Cluj. Unele funcții ajung să fie plătite cu până la 20.000 de lei pe lună.
În România, domeniul transporturilor și distribuției este la mare căutare atunci când vorbim despre ocuparea locurilor de muncă. Angajatorii recrutează masiv în acest domeniu, fiind postate peste 2.600 de anunțuri doar în luna ianuarie. La aceste anunțuri au fost înregistrate peste 60.000 de aplicări.
Joburile din domeniul transporturilor și distribuțiilor sunt adresate candidaților entry level și fără experiență. Procentul pentru ocuparea funcțiilor de seniori sau manager este extrem de mic în acest domeniu, însă sunt și foarte bine plătite.
„Asta se întâmplă pentru că vorbim despre un domeniu cu fluctuație mare de personal pe aceste segmente – entry și mid level. În plus, volumele de business ale angajatorilor din sector au crescut considerabil în ultimii doi ani, astfel încât și de aici a venit nevoia unor extinderi firești ale echipelor. Spre exemplu, numai pentru curieri, unul dintre cele mai căutate profile de candidați din transport și distribuție, avem în acest moment peste 700 de joburi deschise în platformă”, a spus Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.
Orașele cu cele mai mari salarii din țară vs. orașele cu cele mai mici
Salario, comparatorul salarial marca eJobs, ne arată unde sunt cele mai mari salarii medii nete din transport. Capitala ocupă primul loc, cu un salariu de 4.000 de lei, urmată îndeaproape de Cluj, unde cel mai mare salariu mediu din domeniu transportului și distribuției este de 3.800 de lei. Locul trei este ocupat de Timișoara, cu 3.500 de lei, urmată de Sibiu, cu 3.300 lei și Arad cu 3.000 de lei.
Salariile din acest domeniu diferă și de funcția pe care o ocupi. Un promotor câștigă aproximativ 2.800 de lei, în timp ce un dispecer ajunge la o leafă de 3.500 de lei pe lună. Șoferii care nu fac deplasări în afara orașului sau în alte țări au un salariu de aproximativ 2.700 de lei.
„În ceea ce-i privește pe șoferi, plaja salarială este foarte largă și depinde de program, de timpul de autovehicul condus și, desigur, de distanțele pe care trebuie să le parcurgă. Astfel, salariul unui șofer de camion urcă la o medie de aproape 3.800 de lei pe lună, iar cel a unui șofer de tir pe curse internaționale poate depăși 13.000 – 14.000 de lei”, completează Roxana Drăghici pentru zcj.ro.
Cele mai mici salarii din România în domeniul transporturilor și distribuțiilor sunt oferite în Buzău (2.500 de lei pe lună), în Vaslui (2.300 lei) și în Galați (1.800 de lei).
Salarii de până la 20.000 de lei în domeniu transporturilor
Majoritatea posturilor din acest domeniu sunt dedicate candidaților entry level, a căror salariu nu depășește 4.000 de lei. Totuși există și posturi pentru manageri sau specialiști, a căror leafă lunară poate ajunge și până la 20.000 de lei de lună.
Funcțiile cu cele mai mari salarii din domeniul transportului și distribuției:
- Director economic: salariul mediu net la nivel național – 6.500 de lei, salariul maxim introdus în Salario – 20.000 lei;
- Project manager: salariul mediu net la nivel național – 6.000 de lei, salariul maxim introdus în Salario - 16.000 lei;
- Director transporturi: salariul mediu net la nivel național – 6.000 de lei, salariul maxim introdus în Salario - 15.000 de lei;
- Dispecer transport: salariul mediu net la nivel național - 4.000 de lei, salariul maxim introdus în Salario – 13.000 lei;
- Specialist recrutare: salariul mediu net la nivel național – 3.500 lei, salariul maxim introdus în Salario – 12.000 lei.