Statuia lui Iuliu Maniu din centrul Clujului a fost demolată. Oamenii sunt revolați

Statuia lui Iuliu Maniu din centrul Clujului a fost demolată. Oamenii sunt revolați

Cu doar câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea marelui om politic și de stat Iuliu Maniu, care a murit în temnițele comuniste, muncitorii care amenajează un parc din Cluj Napoca, au dărâmat statuia.

Cazul este unul care i-a revoltat pe clujeni, inclusiv pe europarlamentarul Cristian Terheș. Acesta a precizat că muncitorii au demolat inclusiv soclul statuii, care nici nu a fost realizată din fonduri publice, ci din donația unui academician român.

”Pe data de 28 ianuarie 2023 imaginea locului unde a fost statuia lui Iuliu Maniu din Cluj este una dezolantă: soclul smuls din pământ iar statuia dărâmată cu excavatorul, învelită și aruncată între gunoaie. Așa arată locul cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea martirică – pe data de 5 februarie 1953 – a marelui om politic român, făuritor al României Mari”, spune Terheș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Academicianul Emil Burzo a fost cel care a finanțat lucrările de realizare a statuii din bronz, și a soclului din beton, pe care aceasta a fost montată.

Pe soclul statuii a fost scris mesajul: ”simbol al democrației și libertății”. Iuliu Maniu a fost avocat și era iubit de țărani, care îi spuneau ”avocatul celor năpăstuiți”.

Academicianul Burzo este revoltat pentru demolarea statui

Supărat de faptul că autoritățile clujene au aprobat demolarea statuii, academicianul Burzo a început o anchetă pe cont propriu.

”Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut. Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”, a precizat academicianul.

Cel mai probabil statuia lui Iuliu Maniu a fost demolată în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru a nu stârni supărarea oamenilor.

”Motivul pentru care statuia a fost îndepărtată – pentru reamenajarea locului, se spune - este irelevant. Statuia lui Iuliu Maniu îndepărtată, pe furiș, fără explicații din partea autorităților, culcată la pământ cu o coroană la picioare, acoperită împreună cu murdării este imaginea «noii» democrații și libertăți, așa cum o pregătesc cei vremelnic aflați în funcții de conducere azi în România”, a mai scris Terheș.

Cristian Terheș i-a solicitat primarului municipiului Cluj Napoca, Emil Boc să își ceară scuze public pentru grava ofensă adusă memoriei lui Iuliu Maniu și să repună statuia în locul inițial.